Немци траже банатску трску, отворен конкурс за секаче

У околини Белог Блата годишње се исече више од стотину хиљада снопова трске која се користи за покривање кровова, производњу штукатура и плоча за изолацију. Годишње се из тог краја извезе око педесет шлепера квалитетне трске.

Трска се сече углавном током зиме. Некада се то радило ручним косама, затим косачицама а у последње време комбајнима, што знатно олакшава и убрзава посао.

За разлику од прошлогодишње зиме која је обиловала са снегом, ови јануарски дани су идеални за сечу.

Ерне Ладвански из Белог Блата каже да је време изузетно лепо, нема магле, нема иња, трска је сува, идеална за кошење.

"Радићемо до увече пуном паром", каже Ладвански истичући да комбајн замењује десетак секача.

Највећи проблем у овој производњи је недостатак млађих радника. Током целе сезоне је отворен конкурс али нема заинтересованих, јер су млади углавном за бољим послом отишли у иностранство. Међу реткима који су остали је Ферко Дворски.

Ферко Дворск има 21 годину и каже да остаје у селу, јер тај посао није тежак.

Запослени кажу да је ово климатски најповољнија година у протеклој деценији и очекују добре резултате.

"План је као и сваке године, очекујемо шездесет хиљада снопова, не могу да тврдим али сам оптимиста, мислим да је то ове године реално и може бити и мало више. Трска као и до сада завршава у Немачкој, сто посто наше производње извозимо за Немачку", каже Небојша Суперов, директор фирме "Јединство" из Белог Блата.

Трску секу углавном мушкарци, док у погону раде искључиво жене, посао је нормиран али то за тридесетак радница није нека потешкоћа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво