Крагујевац пружа подршку младим пчеларима

Запошљавање младих Министарство омладине и спорта, у сарадњи са локалним самоуправама, подстиче различитим пројектима и програмима. Пројекат "Нови послови за младе" омогућио је да двадесеторо Крагујевчана прође обуку за пчеларе коју је Министарство омладине финансирало са 1,8 милиона динара.

Још као дечак, Крагујевчанин Владимир Јанковић научио је основе пчеларства. Иако је завршио факултет, нема посао у струци, тако да ће се, бар за неко време - посветити пчеларењу. Жеља му је, да осавремени породичну производњу меда.

„Имам 30 кошница. Са дедом и даље радим, деда је и даље у послу. Планирам да проширим друштва и целокупан посао", објашњава Владимир.

Поред Владимира, још деветнаесторо Крагујевчана од 18 до 35 година, који живе у породичним пољопривредним газдинствима, прошло је обуку из пчеларства и производње меда. Поред теоријског знања, неопходно, за многе прво практично искуство, стекли су у пчелињацима. Посредством БИПС пројекта, добили су 60 кошница са ројевима и опрему за рад.

„Да они направе тај мед, једноставно град и Бизнис иновејшн програм им је обезбедио откуп тог меда, да они продају, тако и могу и бенефите да имају од тога", каже Стефан Никезић, помоћник градоначелника Крагујевца.

Било да им је то једина делатност или додатни приход, обезбеђена основна средства и сигуран пласман, довољан су мотив за пчеларење. На тај начин заокружен је цео циклус, од обуке и опреме до тржишта.

„Такође смо им пружили једну обуку која је из економике пољопривредних газдинстава и омогућава им да они стекну знања неопходна за диверсификацију пољопривредне производње, односно вођење трошкова у пољопривредној производњи, а касније и регистрације пољопривредних производа", објашњава Владимир Доби из Бизнис иновационог програма (БИПС).

Уз помоћ државе, млади, углавном са руралних подручја који и теже долазе до посла, добили су почетни капитал. Како ће се снаћи у тој профитабилној грани, зависи од њихових амбиција, рада, знања и улагања, које је неопходно за успешно пчеларство.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво