Гружанске бројанице у книћанском Дому културе

У Дому културе у Книћу одржана је промоција збирке песама "Гружанска бројаница" Марка Марковића. О књизи су говорили, аутор, Недељко Попадић, песник и пријатељи из "Витеза", књижевник Александар Живковић из Крагујевца.

Марко Марковић инспирацију налази у реци Гружи и причама које је слушао од најстаријих које, потом, ниже у књизи као бројаницу. Реч је о родољубивим песмама са елементима социјалне лирике, чуло се на промоцији књиге у Дому културе у Книћу.

Међу главним темама су и богата историја нашег народа, свакодневни живот на селу, као и лепота реке Груже - једне од најопеванијих река у српској књижевности.

Недељко Попадић, дечји песник, писац, уредник Издавачке куће "Витез", каже да Витезово пролеће негује оне који долазе али да Марко Марковић није више међу њима:

"Он је постао прави песник и наследник Добрице Ерића, а за десетак година мислим да ће постати један од најбољих српских песника."

На промоцији су книћански средњошколци рецитовали песме из "Гружанске бројанице" и, симболично, делили бројанице присутнима у препуној сали Дома културе у Книћу.

Марковић је прошле године издао збирку поезије "Златовез", написао је и три историјско-авантуристичка романа, тренутно пише монографију села Љуљаци. Гружанима је познат и као аутор текста за Химну манастира Каменац и као коаутор композиције за свечану песму Општине Кнић.

број коментара 0 Пошаљи коментар