Дух Прага у Шапцу

Негујући размену културног стваралаштва, Шабачко позориште угостило је уметнике из Прага, чланове удружења "Ластавица" који су узвратном посетом други пут, поделили са Шапчанима дух пријатељства и југословенства. Вече за памћење приредили су књижевница Јелена Ћирић и фотограф Хадис Меденчевић.

Дух златног Прага у Малом Паризу или љубав на први поглед, кажу уметници који су приватан контакт глумаца сцене "Маска" и удружења "Ластавица" претворили у културну сарадњу.

Јелена Ћирић, стиховима из збирки ,"Жар", "Наискап" и "Мушке песме" које су превођене на више светских језика, једноставним песничким сликама, подсетила је шабачку публику на наша најтананија осећања.

"Моја поезија за заједнички именилац има љубав. Верујем да је то, не једна од, него есенцијална емоција која све нас некако спаја и повезује и да сви уживамо у томе, чак и они који се томе бране", каже Јелена Ћирић, књижевница из Прага.

Бројне поштоваоце уметности повезала је и изложба уметничких фотографија "Човек на истоку" Хадиса Меденчевића, који је Шапчанима приредио својеврсно путовање кроз десет земаља од Русије до Јапана.

"Мој у ствари први мотив је, кроз ту фотографију и путовања трагати за другим и другачијим да би круна те моје спознаје у ствари била да смо у некаквом исконском смислу сви потпуно исти", каже аутор изложбе Хадис Меденчевић.

Порука два догађаја у Шабачком позоришту, кажу организатори, јесте да уметност и пријатељство не познају границе.

"Овом приликом, сцена "Маска" и Шабачко позориште желе да покажу и нашој, шабачкој публици да наши људи, не само из Србије него и са простора бивше Југославије, никад не заборављају место одакле су потекли и да се врло радо ту враћају", наводи глумица Анета Томашевић.

"Заиста је то пријатељство које траје, а онда сад већ и потреба да се овде покаже оно што се дешава у Прагу, што раде наши људи и да се, наравно, тамо покаже оно што од наше културе вреди", каже Јелена Ћирић.

Стваралаштво које слави љубав, Јелена Ћирић је представила и на Сајму књига у Београду у ишчекивању новог сусрета са Шапчанима у Чешкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи