Краљевчанин преминуо после повреде на раду, послодавац раскинуо уговор

Краљевчанин Марко Косовац повредио се 9. септембра у току радног времена, на пословима у Градској чистоћи. После две недеље преминуо је у Крагујевачком клиничком центру. Док се борио за живот, послодавац је раскинуо Уговор о привремено повременим пословима. Након овог случаја, синдикати су још једном упозорили на лош положај радника запослених по уговорима о повременим пословима.

Док је радио на уређењу Спомен парка, Марко се попео на приколицу у којој је била трава, али се оклизнуо, пао и повредио лобању. У коми је превезен у Крагујевац где је у недељу преминио.

Док се борио за живот, из Чистоће је стигао раскид Уговора од дана када је доживео несрећу. Неколико дана после несреће, његове родитељe су први пут контактактирали из Чистоће, када их је позвала службеница.

"Он је деветог страдао у понедељак, она је мене позвала у петак и рекла ми да он нема социјално да морам да се снађем да му овреим књижицу. И да је он одјављен. Никог то није интересовало, јер је то сиротињско дете. Да и написали су збпог недоласка на посао", каже Павле Косовац, Марков отац.

Марку је четворомесечни уговор истицао крајем септембра.

Директор Чистоће није желео пред камере. У телефонском разговору нам је рекао да је неколико дана тражио начин да не раскине Уговор, али тврди да би, да то није учинио, прекршио закон и ненаменски потрошио буџетска средства.

И да је било по закону, кажу предствници радника, раскид уговора није моралан, а и оголио је у кавом су положају запослени по Уговору о привремено повременим пословима. Њих не штити закон о раду, немају право на боловање, годишњи одмор, одсуство са посла.

"То је једна велика категорија запослених која нема никакву будућност, која не може да планира свој живот. Безброј тих људи је прошло кроз синдикат који ми говоре да не могу да се ожене, не могу да планирају породицу", каже Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката.

У Градској чистоћи била је Инспекција рада. Извештај нису завршили, али, кало кажу, први налази говоре да је послодавац поштовао мере безбедности и здравља на раду.

"Марко је био обучен за безбедан и здрав рад, то је извесно. Послодавац је углавном поштовао одредбе, то је незванична информација мојих сарадника и инспектора рада", наводи Милеса Ћировић, начелница Одељења Инспекције рада Краљево.

Синдикати очекују да Скупштина ускоро усвоји закон који би изједначио права оних који раде на основу Уговора о привремено повременим пословима са осталим запосленима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво