Безбедност у саобраћају

У односу на градове исте величине, Шабац има три пута већи степен моторизације, већи чак и од Београда, због чега је у овом граду направљена савремена саобраћајна студија за решења критичних тачака. Са циљем да се промовишу други видови превоза, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, у Шапцу је у току Европска недеља мобилности.


Шабац је град са највећим бројем регистрованих аутомобила у Србији у односу на број становника, укупно 20.000. У намери да растерете градске улице, смање гужву, буку, издувне гасове и промовишу физичку активност, Шапчани су на паркинг постору поставили лазy бег-ове за читање.

У дану без звука мотора, предахнули су у фотељама пролазници и шабачки гимназијалци.

"Данас уживамо у тишини и волела бих да има више овквих дана када би било мање аутомобила на улицама" кaжу грађани.

Осим недостатка места за паркирање, изазов за Шапчне је и градски превоз, због чега је донет предлог за уводјење нових траса.

"Новитет су 3 линије градског превоза и још једна која води искључиво у индустријску зону. Сматрамо да ћемо када постигнемо ефекасност у јавном превозу, успети да макар делимично умањимо негативне последице превеликог броја аутомобила на улицама" истиче Ксенија Лукић, координатор Комисије за урбану мобилност.

Један од важних задатака је изградња већег броја бициклистичких стаза и промоција физичке активности.

"Поред тога што ослобадјамо улице за алтернативне видове превоза, да заменимо аутомобиле бициклима, да што више пешачимо. Ми скрећемо пажњу и на безбедност у саобраћају, пре свега оних најрањивијих група а то су наша деца и млади и зато радимо едуакцију и превенцију" наглашава Немања Пајић, председник Комисије за урбану мобилност Шапца.

Како би промене навика почеле од најмладјих, у недељи мобилности у Шапцу, бројни су програми за децу.

Шабац ће једини у Србији имати и МУВ апликацију за мобилни телефон ,као својеврсни спортски турнир кроз савремене технологије и подсетник за више корака и активности у току дана.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар