Лекари и спасиоци брину о сигурности посетилаца СРЦ "Петница"

Од јуче, две трагедије - у Макишу се утопила 14-годишња девојчица а 54-годишњи мушкарац преминуо је од инфаркта на базену Спортског центра "Чаир" у Нишу. Стручњаци упозоравају да увек треба водити рачуна о томе када се, и где, купамо, посебно када су температуре високе. Базен у Петници један је од оних који је много уложио у медицинску опрему.

СРЦ "Петница" код Ваљева може се похвалити добро опремљеном ординацијом за прву и хитну помоћ. Лекарима, анестезиолозима, на располагању је опрема која је реткост на другим базенима.

"Поседујемо по европским стандардима апсолутно сву неопходну опрему коју умају сви већи центри, рецимо у Београду", каже др Милорад Радовановић, "поседује аеродром има овакву опрему Копаоник. Овде могу да се похвалим, уз помоћ управе и града омогућили смо АЕД аутоматски екстерни дефибрилатор који сам врши дијагностику, сам одређује кад треба да пропусти електрични напон да би успоставили срчани ритам. Такође имамо и аспирацију која помаже код утопљеника, код разних загушења."

Добра организованост и опремљеност лекарске и спасилачке службе допринела је да на базенима, на срећу, ретки хитни случајеви нису имали трагичан исход.

"Имали смо случајеве дављења", каже Радовановић. "Неки су се, нажалост, касније искомпликовали али одавде у самој установи сви су пацијенти били збринути и враћени у живот."

У уређење СРЦ Петница и обнављање опреме, плански је улагано у протеклих неколико година. Опремање лекарске ординације било је међу приоритетима, истиче Александар Мијаиловић, в. д. директора УФК "Валис", Ваљево:

"У договору, наравно са лекарским особљем и нашим докторима анестезиолозима у последње три, четири године смо заиста доста уложили, видели сте какву смо опрему набавили овде за наш центар. Поред свега онога што уређујемо, изузетно велику пажњу обратили смо, наравно, и на то."

СРЦ "Петница" може послужити за пример и у овом сегменту. Посетиоцима је посебно вазно, када знају да имају и добро опремљену лекарску амбуланту да би се осећали сигурније и безбедније.

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар