Златиборска апитерапија

Златиборац Сретен Обрадовић вишедеценијско породично искуство и традиционалну производњу меда прилагодио је апитерапији. Коришћење пчелињих производа и удисање ваздуха из кошница је древна метода, спој знања западне и источне медицине.

Вишемилионско, вредно друштво, управо је стигло у зимовник са, ове сезоне, једине паше у Банату. И мада је за њих ово била једна од лошијих година, пчеле су обезбедиле зимницу и за себе и за људе.

"На овим великим рамовима мед не капље, то је њихово, то ми пчелари не дирамо", објашњава Сретен Обрадовић, пчелар са Златибора. "А ово су донеле за нас и овај мед ће се цедити."

Са просечно четири тоне меда годишње из 150 кошница, и уз увек нова сазнања, Сретен је отишао корак даље у традиционалном начину пчеларења. Дванаест кошница за инхалацију прилагодио је древној апитерапији, превентивном лечењу уз примену пчелињих производа:

"Удисањем ваздуха из кошница појачавамо свој имуни систем. Ту је восак који пчеле стварају, прополис, пчелињи лепак… то је лек будућности."

"Ово је веома корисно", каже Ратомир Милић, професор социологије спорта из Београда, "мени барем прија, добро је пре свега за мој кардиоваскуларни систем или, народски, за срце."

Бранимир Јовановић из Београда ту је већ неколико дана: "Сваки дан долазим, удишем, осећам се здравије, чистије."

И мада је са изградњом апи-коморе, како каже, до сада постигао максимум у овој области, Сретен и даље истражује, учи и настоји да новине примени у свом пчелињаку.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар