Ваљевцима сметају непријатни мириси са фарме пилића

Око хиљаду Ваљеваца који живе у близини фарме за тов пилића, предало је петицију градском руководству са захтевом да се што пре реши дугогодишњи проблем загађења животне средине. Овај случај приватне живинарске фарме из Београда познат је и градским и републичким инспекцијама.

На веома јак смрад фарме за тов пилића жале се станари Доње Грабовице, Горића и Новог Насеља у Ваљеву. У Улици Бошка Стојановића, где се налази фарма, прозори на кућама су затворени, јер се у ваздуху осим непријатног мириса осећа и велика конценрација киселине која, уверили смо се, пече и нос и очи.

Надлежне градске и републичке инспекције контролисале су услове и начин рада фарме "Пиле пром Ћирковић", чије је седиште у Београду. Републичка еколошка инспекција упутила је руководство Месне заједнице Ново Насеље на Министарство за заштиту животне средине.

"Истог дана смо у среду прошлу, пре седам дана, значи 24. јула, послали Министарству, односно Одељењу за надзор и предострожност при Министарству за заштиту животне средине и сад очекујемо њихово поступање", каже Милан Гајић, одборник у скупштини Града Ваљева.

Власник фарме, Владими Ћирковић, у електронској преписци потврдио нам је да је, по инспекцијском налогу, започета израда Студије утицаја затеченог стања на животну средину. Потом следи јавна расправа.

"Да препознате проблеме који, који могу настати из рада те, из рада те фирме, а друго да предложи мере које мора испоштовати и које инспекција на крају крајева ће контролисати сутра да ли су урадили. Не буду ли поступали по тој студији, ми ћемо онда имати заиста могућности и на крају крајева да дођемо, да предузмемо најрадикалније мере", наводи Александар Јанковић, начелник Одељења за инспекцијске послове Града Ваљева.

Живинарска фарма овде постоји око 50 година, али имала је прекида у раду. Садашњи власник послује седам година и очекује да, како наводи, у разумном року сви заједно дођу до решења проблема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво