Завршена реконструкција Рамске тврђаве, мештани спремни да дочекају туристе

Тврђава у Раму је обележила истоимено селоо, а сада мења и живот мештана. Реконструкција је завршена, а док се чека на званично отварање, мештани се припремају за туристе који већ редовно свраћају.

Рамска тврђава стоји на стени изнад Дунава још од петнаестог века, када је Бајазит други наложио њену изградњу. Реконструкција је тек завршена, а туристи већ хрле да јој се диве.

"Ми већ сада иако тврђава није званично отворена, имамо педесетак посетилаца дневно радним данима, а знатно више током викенда", каже Илија Јацановић, координатор турских компанија.

Мештани на то чекају генерацијама и увелико се припремају, у нади да ће попут прошлости, променити и будућност овог места.

"Да имамо продају, да имамо доста туриста, да се отвори велико тржиште, да се наша деца врате, да ово село буде пуно као што је некада", наводи Биљана Секуловић из Удружења жена "Рамски цвет".

Деда Немање Милунова је морнар у пензији, отац познати Алас, па је Дунав предодредио и његову судбину.

"Пошто су ми деда и отац већ дуго година на Дунаву, решили смо да унапредимо посао, да превозимо туристе, с обзиром да је тврђава готова", каже Немања Милунов, власник катамарана.

Они који изаберу да се Рамској тврђави диве са Дунава, могу да уживају и у заласку сунца, најлепшем у Србији како овде кажу. А могу да посматрају у велики број врста птица селица на Ади Чибуклији.

Скела и ресторан примили су сваког ко је последњих деценија прошао кроз Рам. Власник Живорад Секулић се нада да ће четврта генерација проширити породични посао.

"Осим те угоститељске делатности, надамо се у будуће и хотелијерској. Ја се бавим речним превозом где својим скелама и бродовима повезујем обале које Дунав раздваја", наводи Живорад Секулић, власник скеле и ресторана.

Поред славе, тврђава је Раму донела и бољи пут од Тополовника, ускоро ће уредити бициклистичку стазу од Сребрног језера до тврђаве. Основну школу претварају у музеј. А до краја године, стићи ће и туристи са речних крузера.

"Ради се пројекат шиповања и постављања понтона. Очекујемо у наредних месец два и понтон да буде довучен и постављен у подножје Рамске тврђаве", каже Слађан Марковић, заменик председника општине Велико Градиште.

У Раму већ постоји око 80 викендица. Али локална самоуправа жели да овај рај на Дунаву доживи што више људи, због чега инвеститоре ослобађа 30 одсто накнаде за комунално опремање или им омогућава плаћање на рате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво