Пропао мост на Магличу

После обилних падавина почетком јуна и пораста водостаја Ибра за два метра, искривљен је мост који води ка средњевековном граду Магличу и једном домаћинству. Иако га је и раније река више пута оштећивала, сада више није за употребу.

Сваки већи водостај Ибра оставио је последице на мосту у Магличу. После последњег, носећи стубови се, чини се, једва држе. Ни Јово Ћирица, који живи на другој обали реке, неће се задржати на огњишту, уколико се проблем не реши.

 

"Ја већ два месеца не идем одавде нигде. Супруга пређе преко тог лома, али богами ризично и тешко. Имам и стоке, али мораћу то све да продам и да идем одавде", каже Јово Ћирица, из Маглича код Краљева.

Годинама је овај упозоравао да пролазак овим мостом на другу страну Ибра није безбедан. Од јуна је овде постављена и арматурна мрежа која би требало да физички спречи пролазак.

Мештани и туристи који не желе да средњевековну тврђаву виде само из далека, мост прелазе на сопствену одгворносдт и потпуно свесни ризика.

"Ово јесте мало ругло, Она... мало се уплашила, али ОК је све", каже Милош Шобић из Лознице.

Верица Шобић додаје: "Мало се клима мост па сам се уплашила. Али није вас спречило? Није, није, баш ми је лепо било горе."

Шобићи нису једини. Неколико сати раније, каже власница угоститељског објекта у близини, прешли су га и кинески туристи.

"Прошле недеље аутобус, агенција је имала уговорено прелазак и нису могли да пређу. Онда су доле били чамци па су их превезли. Али има викендом око 150, 200 људи дневно, нонстоп долазе", каже Снежана Симовић, власница Угоститељског објекта у Магличу код Краљева.

Решење дуггодишњег проблема, прво је покушала да реши Дирекција за уређивање грађевинског земљишта који су желели да се у изградњу моста којим би могла да прођу и мања возила, уложи око 70 милиона динара. Како новца није било, Туристичка организација Краљева је направила пројкат за пешаки мост који ће бити знатно јефтинији.

"Која је ступила у контакт са Канцеларијом за управљање јавним улагањима и која је определила 30 милиона. Не бих давала неке прогнозе, али рекла бих да ће то бити окончано ове године", каже Ана Миросављевић, директорка Туристичке организације Краљева.

Садашњи мост у Магличу који ће морати да се руши, почетком осамдесетих изградила је Фабрика вагона.

број коментара 0 Пошаљи коментар