Како је изгледала прва српска застава

Најстарији подаци о српској застави, сачувани су у Дубровачком архиву: тамо су, у 13. веку, похрањене драгоцености краља Владислава и краљице Белосаве. Међу њима је и српска краљевска црвено-плава застава.

Милешеву и двор српског краља Владислава, сина Стефана Првовенчаног и синовца Светог Саве, краљева блага и државна знамења напустила су када је Владислав био принуђен да призна свог брата Уроша за краља српских земаља, а он отишао у Зету.

Ове драгоцености Владислављева удовица, краљица Белосава, предала је на чување дубровачком Архиву. Биле су ту иконе опточене златом и сребром, јеванђеља, скупоцени вез, сребрне и златне рипиде, одоре и српска застава.

"Као редак реликвијар, јер ту су само вредне ствари сачуване, налазила се и српска застава", истиче Славољуб Пушица, историчар. "Од тог времена, до данашњег, српска застава је увек црвено-плава и то је, у ствари, један историјски траг који говори да у том 13. веку Срби већ имају своју заставу."

Осим боје и свилене тканине, у дубровачким списима, нема детаља о овој застави, али тај црвено-плави стег, бојом је исказивао вековне идеале српског народа - оне који ће постати и симболи видовданске етике: црвена је означавала одбрану слободе, а плава одбрану правде.

О даљој судбини те најстарје познате српске заставе не зна се баш моного. Она се помиње још једном - 1281. године, када је син краља Владислава, жупан Деса, послао делегацију из Котора за Дубровник,да из тамошње благајне врате краљеве и краљичине драгоцености. На списку тих преузетих ствари је, наравно, била и свилена, црвено-плава застава.

Српска застава мењала се, потом, а сећање на немањићки завет, стару славу и државу, остало уткано и бојом, у заставе и барјаке које ће ослободиоци носити. Данашња српска застава је озваничена Сретењским уставом и уз црвену и плаву има и белу боју. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара