Локална самоуправа у Пожаревцу у борби против беле куге

У Пожаревцу се седми пут одржава Дан борбе против беле куге. Када је реч о популационој слици у том крају све изгледа као да стагнира.

У пожаревачкој матичној служби кажу да се у последње две године број умрлих и рођених креће око 1300, или је број рођених мањи.

У болници кажу да се годишње код њих роди 1000 деце или мање. Оно што улива наду, јесте идеја општине Голубац која од 2016. године свакој мајци која има троје или више деце, а која је годину и по дана била на бироу и исто толико на адреси у Голупцу уплаћује 25.000 бруто плату до дететове петнаесте године.

За 3 године, овај мали град добио је 19 породица са троје и више деце. Град Пожаревац субвенционише вртић за сву децу, даје једнократне накнаде за прво и треће дете и финансирају вештачку оплодњу.

"Од републике постоје два или три покушаја. У случају да су неуспешна град Пожаревац финансира остале покушаје у случају да је успешна вештачка оплодња. Парови имају могућност да се финансирају и преко локалне самоуправе за друго и треће дете", каже Бојан Илић, председник скупштине општине Пожаревац.

Поред централне манифестације за децу, у оквиру Дана борбе против беле куге одржан је и радни састанак „Како локална самоуправа може да се бори против беле куге".

"Прво да покажемо поштовање према онима који имају троје и више деце привилегијама и повластицама, да би ограбрили остале да крену нашим путем. То је једини спас. 45 одсто, односно 800.000 породица са троје и више деце је сигурна гаранција да ће нас у будућности бити исто колико и данас", наводи Владица Гавриловић, председник Покрета за децу 3+.

"Јачање економије Србије узрочно последично сигурно ће допринети лакшем формирању породице младима који ће пре одлучити на рађање двоје, троје или више деце, а у Србији су неопходне баш такве породице", наводи Петар Веселиновић, декан Економског факултета у Крагујевцу.

Дан борбе против беле куге донео је и картицу 3+ која родитељима са троје и више деце доноси привилегије и попусте у разним компанијама 13 локалних самоуправа у Србији колико је до сада укључено. Позив важи за све.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 11. јун 2019, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Koliko se dece rodilo u Srbiji,

pa pokradeno i prodano i to od drzavnih institucija u sprezi sa bolnickim osobljem. Koja tuzna i bedna, bedna slika pojedinaca, a i vlasti u Srbiji.

Primer. Bracni par dobio prvo dete; sina. Kada je otac dosao po suprugu i dete, sestra mu je rekla_: "Uletela pcela u sobu, ubola decaka i on je umro."
Mozete slikovito izvesti predstavu kako se ti roditelji osecaju. Kako su to izbeglice iz Hrvatske, to se u muci i jadu nisu nikome ni obratili, a nisu imali ni kome, jer drzave nemamo.