Дефилеом "Бесмртног пука" једанаест градова у Србији обележило Дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом 11 наших градова обележава дефилеом "Бесмртни пук", у знак сећања на жртве великих ратова и НАТО агресије. У неким градовима, дефиле је заказан у послеподневним сатима.

Полагањем цвећа на споменик ослободиоцима Крушевца почело је обележавање Дана победе на фашизмом у Другом светском рату. Најпре је одата пошта борцима на Спомен комплексу Слободиште, а бројне делегације положиле су венце на Споменик руским војницима  који су погинули ослобађајући Крушевац.

"Сваке године долазим овде и ставим цвеће на споменик херојима који су положили свој живот на српској земљи", каже др Вечослав Горјанов, потомак бораца из Русије.

Милосав Петровић, борац из НОБ-а каже да је тај дан означен као слобода:

"Постао је мир и почела је изградња земље."

Обележавање Дана победе настављено је маршом "Бесмртног пука". Улицама слободарског Крушевца грађани су носили слике својих предака и ближњих који су се борили за слободу.

Марширао је "Бесмртни пук" и улицама Краљева. У градској управи уприличена је изложба "Србија, Русија, Југославија, Совјетски Савез" и приказан филм "Битка за Севастопољ".

"Мени је скоро седам чланова из породице Вукадиновић стрељано", рекао је Љубинко Вукадиновић из Краљева. "Значајна је ова победа, значајна због тога."

Први пут ова манифестација одржана је и у Кикинди. Патриотски скуп Бесмртни пук организовало је Удружење потомака ратника Србије и Градска управа.

"Ми смо један херојски народ који је много страдао у нашој прошлости и дубоко сам убеђен да смо увек били на правој страни", наводи Саша Спасојевић из Параћина.

Градским тргом у параћину данас су прошетали потомци предака и погинулих који су учестовали у одбрани Србије у оба светска рата и ратовима деведесетих година прошлог века.

Дан победе Ниш је обележио традиционалном шетњом бесмртног пука од Логора "12. фебруар" на Црвеном крсту до централног градског трга.

Владимир Лазаревић, генерал у пензији мисли да је ова манифестација је симбол непокора и патриотизма српског човека:

"Генетски код је усађен у српском човеку: непокор, патриотизам и слободољубље."

"Данас смо се окупили да им одамо почаст и признање за жртву коју су дали. Шта да вам кажем. Ако не ценимо наш народ и жртве нећи ни други да нас цене", каже Саша Савић, "Ноћни вукови".

Ова родољубива манифестација има међународни карактер и одржава се у четрдесет земаља света.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. мај 2019, 23:21) - anonymous [нерегистровани]

Sve nase cestitke za vas!

Nadamo se da ce se ovaj nacin secanja na nase bezbrojne zrtve za slobodu prosiriti na celu Srbiju i Republiku Srpsku.