После студија, новине на дедином имању у Пољској Ржани

У пиротском крају, некада познатом по сточарству, последњих неколико година сточни фонд се стално смањује. Не помажу много ни државне, ни субвенције локалне самоуправе, која је из буџета за развој сточарства издвојила 10 милиона динара, ове године. Главни разлози за то су пуста старопланинска села и незаинтересованост младих да се баве овим тешким послом. Такву слику покушава да промени један школовани младић у пиротском селу Пољска Ржана.

Тек свршени студент пољопривреде Милош Пејчић из Пирота,од малих ногу је помагао деди на њиви и у штали ,па не чуди његова љубав према селу. Кључ успеха је да радите оно што волите - каже Милош, па је то један од разлога због којег је преузео породично газдинство у своје руке.

Сматрам да је производња хране будућност ,да је квалитетне хране све мање....и мислим да ће људи плаћати квалитет у будућности, каже Милош Пејчић из Пољске Ржане код Пирота, а његов деда Предраг Пејчић додаје:

"Ја сам срећан због тога што неће ово да се угаси. Јер ту стварно назирем добру производњу -малтене и добру зараду,биће за нас апсолутно боље него да радимо било где."

Иако су и до сада имали заокружен процес производње од сировине до прераде, много тога се променило од како се Милош вратио с факултета и почео да примењује стечено знање.

"Једна од најефикаснијих новина је на пример, промена оброка код крава, што је резултирало тиме да поред повећања музног просека имамо и много бољи репродуктивни статус код крава. Музни просек на нашој фарми је тренутно 29,3 л млека -односно дневно бруто 650 литара млека, наводи Милош.

Пејчићи ће ускоро градити нови објекат и још повећати број грла, и за то користе и државне и субвенције локалне самоуправе Пирота.

"У сточарству ћемо најпре финансирати куповину и набавку приплодних грла ,а затим и опрему која се користи у сточарској производњи. Право имају сва регистрована пољопривредна газдинства на територији града Пирота", објашњава Горан Поповић, помоћник градоначелника за пољопривреду.

Интересантно је да у пиротским селима, где је некада овчарство било најзаступљеније, последњих година примат заузима интензивна говедарска производња, па су и субвенције у сточарству углавном усмерене ка повећању квалитетних грла говеда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво