Проблематични подземни пролази у Лесковцу

Бука, непријатни мириси, мрак због сталног уништавања сијалица честа су слика подземних пролаза у близини лесковачке аутобуске станице. На ове проблеме нашем дописништву указали су станари једине стамбене зграде у улици Вилема Пушмана, која се налази уз сам подвожњак и пролазе.

Уз пругу су одрасли, на пролазак возова су навикли, али на ругло уз саму кућу не могу. Да заштити своју имовину и породицу Јован Стаменковић је учинио шта је могао јер нема грађевинских услова да између дворишта и пешачког пролаза подигне зид. Касни вечерњи сати су најгори.

„Увече има доста мангупарије долазе и онда праве буку, да ли се шприцају, да ли воде љубав, не смеш да контактираш, не смеш да се свађаш с њима, зато сам ставио мрежу, оградио", каже Јован Стаменковић.

Трагове вандализма, неморала и нехигијене на које се станари жале нисмо забележили. Брже од нас биле су комуналне службе које су све детаљно опрале. Становници ове улице кажу да коришћење пролаза није пријатно посебно женама.

„Плашим се право да вам кажем, преко дана ту и тамо, али исто ни дању није овде као што треба је л' овде се свакакви сабирају, дрогераши, право да ти кажем овде је јавни веце", наводи Зора Стаменковић.

"Ту су ови манијаци, који не дозвољавају, нападају младу децу и младе девојке", каже Зоран Ивановић.

"Редовно се чисти, редовно се мењају сијалице, али је све то очигледно недовољно јер неко намерно урушава тај простор и мораћемо наћи начин да нешто ванредно урадимо", каже Новица Николић, директор ЈП „Урбанизам и изградња" Лесковац.

Уверили смо се како пролази који иду из подвожњака изгледају и ноћу. Један потпону неосветљен па њиме нико не пролази. Други за сада чист и осветљен, до када питају се станари.

Сигурност целог овог простора од железничке до аутобуске станице морала би да буде подигнута на виши ниво. Нажалост опомена је стигла протекле недеље када је уз саму железничку станицу силована једна млада жена. Уз видео надзор сигурности би допринело и стално присуство комуналне полиције.

Са једне стране железничка, са друге уз аутобуску Висока текстилна, средња текстилна и привремено већ годину и по дана Основна школа "Јосиф Костић". Да би избегли подвожњак и несигурне пролазе застрашујуће ђаци бирају прелазак преко пруге.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. мар 2019, 14:51) - Nele LE [нерегистровани]

Kultura

Od same gradnje je bio vc.
Takav je i sada a i gore.
Najbolje je bio most pešački preko pruge.

(среда, 13. мар 2019, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

U vezi Leskovačkog podzemnog prolaza

A zašto ne bi u najproblematičnijem delu prolaza bila smeštena policijska stanica? Pa bi stalno bilo mnogo osvetljenije, pa stalna frekvencija policije...Na oba ulaza/izlaza mogli bi se postaviti lokali koji bi zbog specifičnosti lokacije mogli biti oslobođeni raznih dažbina...samo da ih ima tu...
Leskovac sam napustio pre 17 godina. I tada je taj prolaz bio takav, a sada je izgleda još i gore.
Rešenja postoje razna ...razna...Samo je pitanje da li se neko brine o takvim problemima u Leskovcu...

(среда, 13. мар 2019, 14:02) - Sasa M. [нерегистровани]

leskovac

Potpuno se slažem sa konstatacijom da je ovo gradsko ruglo i da svim putnicima, pogotovo onima koji prvi put dolaze u Leskovac ostavlja ružnu sliku.Ali ovo je komunalni problem pre svega i komunalna policija je prva koja treba da reaguje. Slažem se da jedna patrola treba da dežura u blizini, ali preko dana do 22 h neka bude komunalna policija, tokom noći neka dežura regularna policija.

(среда, 13. мар 2019, 13:01) - Zoki [нерегистровани]

Istina

Ti prolazi zaista služe samo kao javni wc i nažalost, tu mora da prođe svako ko sa gradske autobuske stanice krene pešice ka centru grada. dakle, prvi utisak osobe koja možda po prvi put dolazi u Leskovac je više nego užasan.
Što se tiče komunalnih službi, oni se tu pojave jednom u godinu dana, i kao počiste. Mislim da bi jedna patrola policije (ne komunalne, već regularne) trebala da uvek bude stacionirana u blizini jer su tu i železnička i autobuska stanica, umesto što se parkiraju na trotoar u Bulevaru oslobođenja (centar grada) , sede u ugrejanim kolima, žderu i spavaju dok se na 100 metara odatle dešavaju silovanja i tuče.
Komunalnu policiju kojoj je radno vreme navodno i vikendom do 22:00h nisam uspeo nikad da dobijem na brojeve telefona navedene na sajtu grada. Ako neko uspe, orden mu treba dati!