Учионицу заменио пластеником

Тридесетпетогодишњи пољопривредни инжењер Драган Стојановић из ДоњегСинковца код Лесковца посао у Пољопривредној школи пре три године заменио је пластеничком производњом. Са супругом Бојаном, на једном хектару, гаји краставац и парадајз. Ове године први пут ће конкурисати за државне субвенције.

Уместо школског дневника у Драгановим рукама расад краставца. Иако изискује велики почетни капитал и мукотрпан рад, брачни пар Стојановић одлучио се за пластеничку производњу. Уложено се, кажу брзо врати. Прошле године убрали су и извезли у Црну Гору и Грчку око 100 тона краставаца и парадајза.

„Мислим да се исплати. Јесте да цена некада варира, зна да буде јефтина некада буде и добра, али то се гледа на неком дужем периоду. Ипак ће ово бити будућност Србије”, каже Драган Стојановић.

На својим имањима у Доњем Синковцу и Власу подигли су осам великих пластеника. Садња краставаца је при крају. За двадесетак дана расадиће и парадајз. Одмора нема.

„Баш пуно посла има. Не можемо сами да радимо.Увек морамо раднике да организујемо”, наводи Бојана.

Што раније поврће стигне на тржиште, то је и цена виша. И дању и ноћу греју пластенике.

„Иде око 50-60 метара дрва у току зиме. Све зависи од времена. Ова је релативно блага зима била, па смо нешто и уштедели”, наводи Славиша Милошевић, Бојанин отац који греје пластенике.

Само добро организованом, савременом и контролисаном производњом могу да опстану на селу и тржишту. У лесковачкој котлини све више је пластеника, али и младих произвођача којима помаже држава.

„Очекујемо да ће и ове године бити правилник који се односи на њих да ће они моћи да остваре повраћај средстава у висини од 75 процената", наводи Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

Ветар у леђа значио би и Стојановићима да удвоструче производњу, обнове механизацију и саграде објекат за складиштење и откуп поврћа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво