Модернизована пруга Београд – Ваљево, из руског кредита, вратила путнике

Крајем 2017. године, руским кредитом у износу од 80 милиона долара модернизовано је 77 километара барске пруге од Ресника до Ваљева. Привреда и грађани тог дела Србије добили су бржи, јефтинији и савременији превоз железницом.

Од Ваљева до Ресника нема више лагане вожње. Новим шинама увезеним из Аустрије и бетонским праговима, возови сада јуре сто километара на сат, а до Београда стижу за 90 минута. У путничком возу цена карте је 384, а у брзом 484 динара.

 

"Задовољна сам. Топло је, лепо је. Супер."

"Не тресе као некад."

"Воз је блажени. Не тресе. Удобно је, савршено", кажу неки од путника.

У првом месецу након рекострукције пруге, на железничкој станици у Ваљеву продали су 2645 карата. Из месеца у месец број путника се стално повећавао. Прошлог месеца имали су 3243 путника. За годину дана приходовали су 19 милиона динара. Пруга се све више користи и за теретни саобраћај.

"За постојећу привреду, пре свега мислим на Крушик, на компанију Вали, на Горење, нова пруга реконструисана, значи много, појефтињује превоз, и убрзава транспорт. Што се тиче грађана Ваљева, такође добили смо јефтинији превоз и то је оно што се дуго чекало у нашем граду", каже Десимир Тадић, из Клуба привредника Ваљева.

Захваљујући модернизацији пруге руским кредитом, од Београда до Ваљева редовно саобраћају и два ШТЕДЛЕРОВА воза. У "Србија возу" очекују знатно већи број путника на овој релацији јер су услови вожње по високим европским стандардима.

број коментара 0 Пошаљи коментар