Kрагујевац: 3Д скенер, најбоља студентска иновација

На такмичењу за најбољу технолошку иновацију, које већ 14 година организује Мнистарство просвете, науке и технолошког развоја, прва награда у категорији, иновативне идеје, припала је студентском тиму из Крагујевца који су конструисали прототип 3Д скенера.

На хиљаде компанија широм света, увелико користи 3д скенере у различитим областима: од индустрије до медицине и за то издваја велике суме новца. Крагујевачки доктранди, својим идејама и знањем, конструисали су прототип који је и до тридесет пута јефтинији, а може да уради исти посао.

 

"Ротацјом око вертикалне и хоризонталне осе, овај скенер дигитализује целу своју околину. На основу тога се добије облак тачака, дигитална репрезентација објекта у коме се овај скенер налази", каже Милан Благојевић, ФИН Краујевац.

Снимање простора, врши се методом мерења путовања светлосног зрака. У комбинацији са софтвером, даје координате, геометрија и димензије сваке тачке у простору. 3Д скенер великих могућности, крагујевачки инжењери, развили су за годину дана.

"Могу имати своју примену, чак до пољопривреде, и на основу тога могу се добити информације, попут индекса површине листа, које говоре о томе колико је то стабло развијено, да ли му треба нека додатна прихрана, наводњавање и додатно може да се користи, да се прати развој тог стабла или читавог тог неког поља или биљке", каже Милан Бојовић, са ФИН Крагујевац.

"Да би скенер изашао на тржиште, потребно је из фазе прототипа, прећи на фазу производње и сам скернер одрадити од чврстих материјала и упаковати га са пратећим софтвером", каже Драган Станојевић, са ФИН Крагујевац.

Моћан алат, који дигитализује сваки простор, омогућава вируелно постављање машина у производним халама, реконструкцију грађевинских објеката, дизајнирање, планирање до најситнијих детаља. Најбоља иновативна идеја, још један је искорак наших младих стручњака и значајан извозни потенцијал у растућем Ај Ти сектору.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи