Крагујевачка професорка за говорницом Уједињених нација

Мирослава Матић професорка енглеског језика из Крагујевца, говорила је у Уједињеним нацијама у Њујорку. Тема су били стари и проблеми старења.

Петогодишња активност Мирославе Матић у "Кутку за квалитетније старење" при Црвеном крсту, i залагање се да старији учествују у борби за доношење Конвенције за заштиту права ове популације у свету, примећена је у међународној организацији  "Помоћ старима". Они су - имајући у виду њену елоквенцију, познавање језика, образовање и године, и предложили да своје искуство изнесе у Уједињеним нацијама.

 

"Прошле године сам ја била позвана да учествујем у раду отворене групе, при УН посвећене старима, и тема је била дискриминација и насиље према старима. А ове године је била прослава обележавања дана старих и то 70 година од доношења декларације о људским правима, и онда да кажем како су се људска права мењала у нашој земљи са годинама и шта је декларација нама значила и шта значи", каже Мирослава Матић професорка енглеског језика у пензији.

72-ња професорка у пензији, има две ћерке, шесторо унучади и праунуче, а у Кутку за квалитетно старење организује курсеве рачунара, пише путописне приче, штрика за незбринуту децу. У томе јој помажу колегинице и пријатељице.

Једна од њих је и Љубица Жикић професорка у пензији која каже да у том добу заиста може много шта да се учини: "Може да се пише, да ствара ко шта може и има таленат, што и раде људи у Кутку. А може да се догоди и звездани тренутак па да неко оде као Мира у УН и да тамо да изванредан допринос, да се промени мишљење".

Мирослава воли музику, путовања и дружење, залаже се за усвајање посебне конвенције УН о правима старих и сматра да стари треба да буду активни колико год им то физичке и менталне способности дозвољавају.

број коментара 0 Пошаљи коментар