Зрењанин: Васа Поморишац - од традиције до модерне

У Салону зрењанинског Народног музеја отворена је изложба слика Васе Поморишца, поводом 125. годишњице његовог рођења.

Изложба Народног музеја Зрењанин „Васа Поморишац - од традиције до модерне” реализује се у сарадњи са уметниковим сином Горданом Поморишцем, Савременом галеријом Зрењанин и другим институцијама и појединцима.

Изложбу чини 37 радова (слика и цртежа), илустрација, као и документарни материјал који прати живот и стваралаштво Васе Поморишца, од првих поука које је добио у атељеу Стевана Алексића у родном Модошу (данас Јаши Томићу), ратни, минхенски и међуратни период (Београд, Лондон, Париз), као и ангажовање у уметничкој групи, „Зограф".

Посебна пажња поклоњена је његовој улози у послератном Петровграду (данас Зрењанину) и сарадњи са Уметничком колонијом у Ечки.

Изложени су рани радови настали у атељеу Стевана Алексића, илустрације са темама из народне поезије, чувени Портрет Миланке Васиљев, за који је Васа Поморишац добио сребрну медаљу 1938. године у Паризу, као и нека од последњих дела из 1960. године.

Аутори изложбе су историчарке уметности Оливера Скоко и Ивана Арађан. Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања Републике Србије и компанија Гомекс. 

број коментара 0 Пошаљи коментар