Прокупље: Архивска грађа коначно у одговарајућем простору

Историјски архив Прокупља, који баштини документа старија од једног века из све четири општине Топличког округа, средствима које је обезбедило Министарство културе уредило простор.

Две и по хиљаде метара архивске грађе, која је осам пута сељена, напокон је нашла место на полицама адаптираног простора по највишим стандардима за потребе корисника.

"Ја сам чак улазио и да видим како изгледа тај простор где се чува. Ја мислим да је то одлично урађено", каже Милан Коматина.

"Драгоценост архива са оваквим докуметима је изванредна", истиче Миливоје Маћејка.

Грађани најчешће траже документацију везану за реституцију и повезивање радног стажа али и трагају за својим коренима јер има сачуваних документа још из 19. века.

"Најстарије књиге које поседује Историјски архив Топлице су из 1879. године, матичне књиге рођених, умрлих и венчаних. Такође поседује и тапије из 1864. године, 1882. и 1885. године" истиче Бобан Јовановић, архивар.

Архив је основан пре 80 година и радио је у лошим условима. Последњих година у опремање простора уложено је више од 12 милиона динара, а само ове године Министарство културе и Општина Прокупље издвојили су половину те суме како би ова установа трајно решила проблем чувања архивске грађе.

"Задње оно што смо урадили јесте да смо путем конкурса ‘Градови у фокусу’ успели да променимо кровну конструкцију на Историјском архиву Топлице, тако да смо на тај начин обезбедили сигурност архивске грађе од прокишњавања и уопште самим тим и од оштећења" каже Милан Стојановић, директор Историјског архива Топлице.

Уз помоћ новог софтвера 550 фондова комплетна архивска грађа чува се у електронском облику.

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар