Предах смештај за родитеље деце са аутизмом

После канцеларије у центру града, чланови Удружења за помоћ особама са аутизмом из Шапца, до краја године, требало би да добију и објекат за боравак деце. Плац је поклонила црква, а помоћ у изградњи објекта од 140 квадратних метара пружиће им Фондација "Хумано срце Шапца", локална самоуправа и привредници из тог краја.

Осмогодишњи Никола, иде у други разред, поред слагања лего-коцки воли да вози бицикл. Највише времена проводи са мајком.

"Много зависи од родитеља, као и свако друго дете оболело од аутизма, захтева константно праћење и константан рад са њим, па имам проблем када треба да обавим нешто у граду, или да одем код лекара или урадим било шта друго, не могу да га оставим самог или са било ким, зато што се деца тешко адаптирају на друге људе који нису свакодневно и више часова дневно са њима," каже Божана Бишкуповић, Николина мајка.

Објекат у Богосавцу код Шапца, имаће поред дневне и 4 спаваће собе са купатилом, кухињу и терасу.

"Велики искорак, корак напред, у смислу да ће родитељи моћи да направе предах од родитељства које је тешко, које је исцрпљујуће и које траје годинама, дакле, цео живот, и са друге стране, значиће да се наша деца, полако интегришу у заједницу, њихово осамостаљивање," наводи Весна Павловић, председница Удружења за помоћ особама са аутизмом.

Проблеме деце са аутизмом и њихових родитеља, Ружица Поповић почела је да решава пре 10 - так година, када је у оквиру "Хуманог срца Шапца", за њих отворила бесплатан Дневни боравак.

Епархија је за "Предах смештај" поклонила пола хектара земље у близини парцеле на којој гради духовно-спортски центар, а затим је одржано и донаторско вече.

"Ово је јединствен пример да се зида кућа оваквог типа, у сарадњи са шабачком епархијом, "Хумано срце Шапца", уз помоћ наших донатора и људи добре воље, у схврху да помогнемо родитељима према којима је живот био суров и неправедан, да би могли своју децу да оставе, тзв. предах смештај, да би могли да их оставе на пар дана, пар недеља, да би обавили неке своје активности,, које не могу зато што захтева 24 часовно надзор над том децом јер нису самостална," каже Ружица Поповић, председница УО Фондације "Хумано срце Шапца".

Планирана је и изградња објекта за радну терапију и средјивање дворишта у којем ће се деца играти са домаћим животињама. Сваки корисник, поред стручног надзора имаће и бесплатне оброке.

број коментара 0 Пошаљи коментар