Митровићи из Коцељеве спреме 3.000 тегли зимнице

Поврће и воће произведено у баштама, становници коцељевачког краја већ десет година представљају и продају на традиционалном Фестивалу зимнице у септембу. У теглама и флашама ове године завршиће скоро 50 тона рода. Највећа међу прерађивачима је породица Митровић која живи од прављења зимнице. Паприка је главна сировина.

Од када је пре десет година остала без посла у фабрици, ово је каже њена канцеларија и радионица. Од прављења зимнице за породицу Славица Митровић је направила породични бизнис.

"У последње време најбоље другарице су ми варјача и тегла, а од паприке има много производа првенствено ајвар , онда филет паприка, па ловачка салата, па сомборка, пуњена фета сиром, маслиновим уљем", набраја Славица Митровић из Коцељеве.

Кренули су Славица и Миодраг са три стотине и стигли до 3.000 тегли. Од семенке до производа све је са њиховог имања.

Обрађују 50 ари, 15 је под пластеником. Ове године прерадиће 6 тона воћа и поврћа. Паприкама ће напунити половину тегли.

"Све смо сами произвели, најтежа паприка је била 400 грама, домаће семе паприке, посао је, а печем паприку. Тону и по овде на смедеревцу за ајвар и једно 500 кила паприка у филет, са белим луком и остале", објашњава Миодраг Митровић из Коцељеве.

Слатко и сирупи од трашања, јагода, купина одавно су завршени, а теглица и флаша готово да немају више.

За продају 27 домаћих разноврсних артикала не брину, купци су их и натерали да повећају производњу.

"Од маја кад кренемо радимо све живо од смедеревца се не одвајамо задње време", каже овај произвођач зимнице из Коцељеве, а његова супруга додаје:

"Има помоћи са стране посебно кад се чисти паприка, тад је права моба, скупимо се ту из комшилука имам веселе комшије и то се одради буде и занимљиво".

Пут од њиве до шпорета није лак, али су им тегле напуниле и кућу и окућницу.

До нових за следећу сезону у дом Митровића стићи ће и нов смедеревац.

број коментара 0 Пошаљи коментар