Почела берба у вршачким виноградима

На плантажама вршаких винограда берба сорте мускат отонел почела је пре четири дана. Лоза је у доброј кондицији, квалитет зрна је одличан, па се очекују приноси изнад вишегодишњег просека.

У наредних 45 до 60 дана требало би да сво грожђе са више од 900 хектара  буде обрано. А да ли ће тако и бити, зависи не од временских прилика, већ од радне снаге која годинама уназад- недостаје.

Петра Миловановић Крајован, извршни директор Вршачки виногради каже:"Наши радници су пријављени, иде им радни стаж , сва осигурања, порези, доприноси - све се плаћа, па не знам, можда би стварно неко требао да се приупита зашто је то тако у пољопривреди. Мислим да годинама уназад људи једноставно беже од послова у пољопривреди, да ли имају неке друге изворе прихпда ја то стварно не знам - али сви смо у проблему. Ко год се бави пољопривредом, било којом врстом пољопривредне производње која ангажује и има потребу за људском радном снагом има проблем".

Грожђе у Вршцу тренутно бере 90 сезонаца, а да би се берба обавила у оптималном агротехничком року требало би да их буде бар још толико. У редовима смо затекли бераче из Гудурице.

Nада Радмиловић, радница, каже да је подигла  двоје деце радећи у Вршачким виноградима.И даље ту ради,услови су може се рећи задовољавајући зато што може да се заради да се преживи,каже Нада.

И Ковиљка Дрча, радница, мисли да ко је навикао да ради, тај ће да ради, ко није тај увек тражи нешто друго, лакши посао. Иду тамо где је мања плата, а неће овде, где може више да се заради,каже Ковиљка.

Посао је запосленима у Вршачким виноградима умногоме олакшао савремени комбајн, којим се обавља берба, али су радници и поред тога-неопходни. 0ва 2018. година за највеће виногорје у земљи  остаће упамћена као историјска, јер је први пут у последњих 10 година виногорје зановљено. На чак 75 хектара посадјени су млади чокоти рајнског ризлина, белох бургундца и шардонеа. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи