"Краљ Иби" победник "Златне кулисе"

Студентски културни центар Крагујевац, био је домаћин фестивала аматерерсих позоришта. Четврта "Златна кулиса ", окупила је бројне ствараоце,позоришне ентузијасте, који су донели нове идеје и приступе у представама које су одиграли. Протеклих година, та смотра окупила је на стотине учесника из земље и региона и поколнике позоришне уметности.

Радовање уметности, у граду најстаријег театра. Аплауз и награде за најбоље. Одлуком стручног и жирија учесника,најбоља представа фестивала ,Краљ Иби,Градког позоришта из Бечеја.Њима су припале и специјална признања,  нараде за режију, мушку и женску улогу.
 Гордана Адамов  из Градског  позоришта у Бечеју,каже, да  је позориште у малим местима,  је најбитније као један вид културе и нова ,која окупљка градјане , било као глумце,било као пубику.

Око 200 изводјача из осам аматерских трупа, провело је бројну крагујевачку  публику, кроз дела домаћих и страних аутора. Од античке "Антигоне ", преко "Краља Ибија ", до савремених драмских текства.
 Драган Јаковљевић, селектор фесстивала  Златна кулиса, каже, да су за фестивал конкурисале 24 представе.
"Наметнуле су се представе које веома активно коренспондирају са савременим друштвеним тренутком, оне које имају за предмет појединца који се труди да освоји неку своју слободу личну", оценује Јаковљевић.
И аматеризам,то стваралаштво из љубави у различитим областима културе,својеврсно је освајање слободе.Уменост која живи и ствара паралелно са званично театром,право је богатство за сваку средину."Живо огледало ", стварности.
Милош Унић,из  Студентског културног центра у Нишу, , који од почетка учествује на фестивалу ,сматра, да, што више имаммо аматерских позоришта, имаћемо , богатију позоришну сцену.
Да је   овакав фестивал потребан Србији, сагласна је и  Нина Недељковић, из Студентског културног центра у Крагујевцу." Сви који су учествовали на "Златној кулиси ", желе поново да додју и то је највећи успех за нас, домаћине, каже Недељковићева.
Додаје, да је у Крагујевцу,  је аматеризам веома развијен,  јер има  неколико аматерских попзоришта која   негују сјајне глумце .
Аматерска позоришта у Србији имају дугу традицију и значајно место на културној сцени.Ту неисцрпну снагу, знао је  да препозна оснивач Златне кулисе,  Студентски културни  центар.Завеса на цетвртом фестивалу је спуштена,потврдјујући теорију, да је позориште, заправо игра глумаца и гледалаца- у којој су у Крагујевцу, сви,  подједнако уживали.


-- 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво