Кленовник - село угушено пепелом

Пепелиште Термоелектранe Костолац годинама угрожава здравље мештана Кленовник. Када дуне кошава, а то се у овом крају често дешава, пепео се подигне и прекрије цело село.

Село Кленовник - када дуне кошава и разнесе пепео са одлагалишта Термоелектрана Костолац - не види се. Уместо да буде пример европских стандарда, како је у најављивано ЕПС-у, пепелиште је постало загађивач који угрожава здравље мештана.

Куће су нам пуне пепела, спаваће собе су нам пуне пепела, плућа су нам пуна пепела", наглашава мештанка Кленовника Млађана Нешић. "Деца да расту у оваквој средини - немогуће."

Зоран Траиловић каже да, кад дуне ветар, сваког јутра чисти шљаку у кући: "О намештају немојте да причам. То је катастрофа."

Нема коме се Кленовничани нису жалили, ЕПС-у и бројним министарствима, јер проблем траје годинама. Али, све остаје само на обећањима.

Према речима Бобана Огњановића, председника МЗ Кленовник, одржано је неколико састанака:

"Све је било - биће, поправићемо. Одмах да кажем, ми смо преко републичког инспектора за заштиту животне средине практично две пријаве имали да поправе ово стање. Последња је из 2017. године, где су добили пријаву за привредни преступ. Међутим, ми немамо ништа практично од тога што је привредни преступ ако се овај проблем не реши."

Од 365 дана у години, кошава у овом крају дува бар сто. Толико дана годишње Кленовничани удишу пепео, који пролази кроз прозоре, улази у куће и школске учионице.

"Чак ево данас размишљамо да одемо у школу, позовемо директора да дан-два пусти децу да не иду у школу, јер ово ије хумано да деца по овој прашини иду у школу", каже Огњановић.

Деца су, како истиче Млађана Нешић, стално болесна, "а узрок томе је управо пепелиште".

Одлагалиште пепела Термоелектрана Костолац, формирано је на простору некадашњег површинског копа Ћириковац. По пројекту, овде би требало да се одлаже пепео претворен у течну масу, како га не би разносио ветар. Али, дешава се супротно. Зашто - за сада нема одговора из ЕПС-а, али се свакако мора наћи решење овог проблема. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. јан 2018, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

video snimak pravog naselja koje izgleda kao iz filmova o kraju sveta

Hvala RTC-u za objavu ove price.Ovo je strasno I jos strasnije kada se vidi uzivo.Sramota je da nadlezne vlasti nisu nista ucinili po pitanju resavanja ovog ogromnog problema!

(уторак, 16. јан 2018, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Zivim u susednom mestu i znam dobro kakvu muku imaju ovi ljudi, to je neizdrljivo pod hitno EPS mora da nadje resenje, prava ekoloska katastrofa.

(понедељак, 15. јан 2018, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Strasno

Jadni ljudi, za ovo treba neko da odgovara, pod hitno resiti problem i zatvoriti to pepeliste, ekoloska katastrofa.