Тајна нишког сефа

Градску кућу у Нишу, седиште градоначелника и градског већа, многи сматрају најлепшом јавном зградом. Саграђена је као прва филијала Народне банке тадашње краљевине Југославије, готово 50 година зграда се не користи као банка, али је сеф остао сачуван. Данас у њему нема пара, али има вредних ствари.

Сеф је сасвим очекивано тешко отворити а масивна врата, произведена у Бечу данас чувају углавном успомене - поклоне и документацију, каже незванични чувар сефа Михајло Здравковић, који већ пет година користи канцеларију у којој је сеф.

"Унутра су историјске ствари, поклони које је град добио кроз разне посете, ту су и медаље и пехари који су освајани, затим службени гласници и протоколи из седамдесетих година", каже Михаило Здравковић.

Најзанимљивије од свега су уредно сложене фотографије Титове посете Нишу. Тек недавно је почело сређивање свега онога што је годинама одлагано овде, тако да за сада сеф није доступан широј јавности.


Ђорђе Вајферт, човек са новчанице од хиљаду динара био је велики индустријалац и гувернер Народне банке Југославије. Он је 1924. године на обележавању десетогодишњице од почетка Првог светског рата поставио камен темељац за ову зграду.

Репрезентативност некадашње банке подстакла је 70 тих година прошлог века пресељење градских функционера, а у богато украшеном фоајеу до 90 тих су се обављала венчања.

"Када уђете у њу и погледате шта се све ту налази од мозаика, од нових плафона. када погледате фасаду напољу, када видите ту декорацију, фасадну пластику, све вам је јасно колико је она и добро направљена и колико је репрезантативна", каже Ђорђе Стошић из завода за заштиту споменка културе.

"Морам признати да сви они који су ушли у ову зграду одушевљени су њеним изгледом и радо се враћају. Шаље се порука из Ниша да је Ниш отворени град", објашњава Сања Милојковић начелник Службе за послове градоначелника.

За уредјење фасаде већ постоје најаве, озбиљнијих планова за сеф нема, али би у Новој години уз стручну систематизацију збирке могао да постане музејска поставка.

број коментара 0 Пошаљи коментар