Обука за вариоце и браваре у Кикинди

Захваљујући сарадњи Едукативног центра за обуку у професионалним и радним вештинама из Новог Сада и кикиндске Филијале Националне службе за запошљавање у Фабрици "Шоле" у Кикинди у току је обука за вариоце и браваре.

Деветнаестогодишњи Никола Маринковић из Кикинде завршио је две године трогодишње техничке школе за вариоца и труди се да путем обуке, која ће трајати до краја године, стекне сертификат и у фабрици "Шоле" добије посао вариоца.

"Тренутно учим заваривање склопова за контејнере, доњи вар, а после ћу прећи у халу код бравара", каже Никола.

Компанија "Шоле" производи разне врсте контејнера искључиво за тржиште Европске уније. Тренутно има 70 запослених, али и потребе за још најмање 50 радника недостајућег кадра.

Бранко Шокловачки, власник Компаније, наглашава да су им неопходни бравари, вариоци, физички радници, фарбараи, машински инжењери, машински техничари.

Поред Николе Маринковића, уговоре о обуци потписало је још 13 незапослених. Пројекат је помогла Национална служба за запошљавање и Едукативни центар који је основан управо с циљем да помогне у преквалификацији и доквалификацији људи који су без посла. Обука се обавља у три фазе.

Дипломирани инг. Петар Петров, шеф техничке припреме каже да се прва фаза састоји из вежбе заваривања, сучеоних варова, угаоних варова, надгледних варова.

"Друга фаза је обука радника на машинама. То је браварски део, то су маказе, савијачице, бушилице и струг док је трећа фаза  теоријски део обуке", додаје Петров.

Незапослени после обуке имају обавезу да одраде годину дана у Компанији "Шоле", а ако се докажу стални посао им је обезбеђен.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

број коментара 0 Пошаљи коментар