Лични пратиоци за децу са сметњама у Пожаревцу и Костолцу

Деца са сметњама у развоју и инвалидитетом из Пожаревца и Костолца добила су личне пратиоце који ће им помагати на путу од куће до школе. То је велика помоћ за родитеље и учитеље и значајан корак у осамостаљењу ове деце.

Осмогодишњи Лазар Живановић и Милена Живојиновић пријатељи су скоро месец дана. Она га води од куће до школе и подржава га током часова. Лазар је једно од двадесет троје деце са сметњама у развоју којима је град Пожаревац први пут обезбедио личног пратиоца.

Лазар је Милену одмах прихватио и пожелео да га она води у школу:

"Када је миран и када причамо држи ме за руку, зове ме секо. Колико год да је љут и да му нешто не дам, ја му кажем Лазаре дођи да ме пољубиш. Он одмах дође и загрли ме."

За Лазаровог тату то је посебно важно, јер је самохрани родитељ. У супротном, Лазар би морао да иде у специјално одељење, што Милош Живановић не сматра добрим избором за своје дете:

"Лазару је то променило живот тако што уз помоћ пратиоца може да научи нешто другачије, пошто се са родитељима налазе у другачијој ситуацији него у школи."

Ангажовање личних пратилаца утиче и на рад целог одељења.

Учитељица Сања Николајевић каже да јој то оставља више времена да се бави осталом децом:

"Седела је са њим у клупи и ја сам могла максимално да се посветим другој деци па добију задатке, а ја са Лазаром покушавам да читам, радимо нешто што је њему занимљиво."

Сваки пратилац пролази обуку коју је цертификовало ресорно министарство. Од јануара ову услугу добиће још петоро деце. До тада ће бити обучено и 20 нових личних пратилаца. Током зиме биће организован и превоз од куће до школе за све њих.

Према речима Ивана Јовића, члана Градског већа, "направиће се траса која ће обухватити све школе и прешколске установе да би деца са пратиоцима по хладном времену дошла до школе несметано".

Лазар је, као и његови вршњаци веома радознао, а да воли технику видело се на први поглед: наша телевизијска опрема га је одушевила.

број коментара 0 Пошаљи коментар