Планина Радан добила статус заштићеног подручја од изузетног значаја

Планина Радан, на којој се налази највећи и највиши вулкански комплекс у Србији, добила је статус заштићеног подручја од изузетног значаја. Уредба Владе Србије омогућава заштиту шумских станишта и очување дивље фауне, као и непокретних културних добара.

У саставу Парка природе Радан налази се највећи и највиши вулкански комплекс у Србији, чији је део и споменик природе Ђавоља варош. И док неки на Радан долазе због лечења или одмора, за неке је ова планина дом из кога никада нису одлазили.

Један од њих је Милан Поповић из Пролом Села: "Ја овде живим, ту сам и рођен. Има много шума, планина је водоточна, има разне дивљачи."

Владан Бабић, из Новог Сада, каже да је планину прошао уздуж и попреко: "Ово је овде оаза здравља."

Радан планина представља највиши и највећи вулкански комплекс у Србији, а трагови се могу видети на сваком кораку.

"Радан је био поприште вулканизма пре 65 милиона година", наглашава Бранко Стевић, професор географије: "Вулканизам Радана представљен је Гајтанском калдером, андезитском масом Ђавоље вароши и базалтним зидом на Бранковој кули."

За Радан планину кажу да је лепотица неразјашњених мистерија. Она је станиште 1.263 биљне врсте и 575 животињских.

На ову планину ослања се пет општина Топличког и Јабланичког округа које су у Туристички кластер Раданског подручја удружили његови потенцијали.

"Стартегија има за циљ да стимулише туристичке активности као средство за побољшање квалитета живота локалног становништва", објаснио је Драган Симић, директор кластера.

Вредности Радан планине афирмишу се, по речима Радована Раичевића, генералног директора "Планинке", Куршумлија, преко Пролом бање и Ђавоље вароши, а овом уредбом шире се могућности за развој потенцијала који су само делом откривени.

Представљање на прави начин културних, духовних и историјских вредности читавог подручја шанса су за бржи развој туризма и просперитет овог краја.

број коментара 0 Пошаљи коментар