Инклузивни омладински фестивал у Зајечару

У Зајечару почиње 2. међународни инклузивни омладински фестивал "Арт зона за све". У наредних пет дана деца различитог узраста и здравственог стања показаће како из дружења и и игре настају занимљиве позоришне и балетске предтсаве, музика. Покровитељ Фестивала је Министарство културе и информисања, а све приредбе у Дечјем центру су бесплатне.

Вредно се припремају за наступ, али не заборављају колико је важно то што су заједно. Они који су кадри помажу да они други, рањивији, учетвују у игри, равноправно.

Раде је од малена у колицима и то је само физичко ограничење. Уз асистенцију својих старатеља и помоћ пријатеља он је редовно у школи, али и у друштву.

"Може срце и да боли и да воли, кад његове ватре пламте. По срцу те људи воле, због срца те људи памте. Срце може да се бори, на недааћу да навикне. Може срце да изгори, ал из праха и да никне".

Он говори стихове, али и учествује у представама дечијег центра. На генералној проби пред фестивал прославио је свој тринаести рођендан. Они улепшавају живот једни другима и као да држе лекцују старијима. У дечијем центру пребрисали су ограничења и прихватили различитости.

"Мени је Анђела супер она је део наше групе и она је као сви ми. Видим то као нешто лепо и где деца могу да виде нове ствари и да науче нешто ново."

Селена Ристић Витомировић, између професионалних обавеза глумице, много времена и енергије даје деци. Између два фестивала, каже, није се много тога променило на боље. Предрасуда према њеном мишљењу има, а друштвена подршка, често је, недовољна.

"И даље даље постоји проблем са личним пратиоцима, са педагошким асистентима, а оно што ми желимо јесте да кроз културу укажемо на њихове таленте, на њихове капцитете", каже Селена Ристић Витомировић, глумица, председница Дечјег центра у Зајечару.

Фестивалске приредбе наредних пет дана су бесплатне. Учествоваће у програму, неколико стотина деце из земље и окружења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво