Шест векова манастира Каменац код Груже

Иако нема писаних трагова о времену настанка, манастир Каменац код Груже један је од најстаријих у том делу Шумадије. Према предању, подигнут је у време владавине деспота Стефана Лазаревића у 14. веку. Мештани Честина, следеће године, обележиће шест векова од његове изградње.

У манастиру живи сестринсво од седам монахиња под руководством игуманије монахиње Марине која је у овој светињи пуних чедрдесет година. Монахиње се баве производњом меда, сира, мелема, бројаница. Од када је манастир постао женски па до данас доста тога је изграђено и  обновљено.

"Обновљен је град око манастира, зид и уређени су конаци добровољним прилогом верника. Иза нас је конак који се тек сада довршава, а започет је 1990. године", каже игуманија Марина.

Манастир не располаже ризницом нити писаним подацима о свома настанку и трајању. По народном памћењу зна се да је неколико пута био скрнављен и паљен, али никада напуштан. Са задње стране цркве налазила се већа зграда, ради се о једној од најстаријих школа у Србији, изграђеној још далеке 1818. године! Некада, школа препуна ђака.

"Сада има само један ђак, 2018. године завршава школску годину и школа ће се  тада затворити", каже игуманија Марина.

Догодине Манастит Каменац прославља шест векова постојања и два века од изградње школе. У брду изнад манастира некада је био велики мајдан из кога је вађен камен за изградњу манастира Каленић. Према предању радници су део товара остављали на пропланку. Деспот Стефан је видевши велику гомилу камена наредио да се искористи и да се на том месту подигне црква. Тако манастир и доби име.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

број коментара 0 Пошаљи коментар