Камп за најмлађе фолклорце у Мионици

Новосадско удружење грађана "НС Култис" организује етно-камп за најмлађе фолклорце из Србије и окружења, у сеоском домаћинству Милогошће у косјерићкој Мионици. До сада је на летњим и зимским камповима било око хиљаду осамсто учесника.

Како су се мионичке ливаде некада косиле, с пажњом су слушали новосадски фолклорци, нестрпљиво ишчекујући да свако од њих направи откос.

"Мало је уморно за оне који косе целу ливаду, али може да се коси...Шта би ти радила да је оно време, да ли би ти косила или воду носила? Пааа сад...воду носила!", каже Ена Шупица, Нови Сад.

"Научила сам како се каже баквица..Шта је баквица? То је оно што стоји у земљи, на томе се откива", каже Жељана Лукић, Сивац.

После пољских радова уследила је слатка награда и мало игре. За то време домаћин је све спремио за ткачку радионицу.

"Свидело ми се да ткам и сигурна сам да ће ми се јако свидети пиџама журка, то једва чекам", каже Ања Амброж, Нови Сад.

Мало старог, мало новог добитна је комбинација провода у Милогошћу, где радионице за госте из равнице, везују за актуелне сезонске послове.

"Мени је драго што могу да им пренесем то, да знају како је се живило и радило на селу, како су се људи у то време борили да преживе, да живе, како су се хранили, како су се облачили", каже Миле Пантовић, Милогошће.

"Ово је потпуно други стил живота, потпуно друге навике и заиста мислим да могу да се упознају са стварима са којима баш свакодневно немају прилику да се сусретну", каже Марина Дабровић, Удружење грађана НС Култис, Нови Сад.

Скупљали су и лековите биље, правили сирупе и готово сви пожелили да овде проведу и део зимског распуста.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

број коментара 0 Пошаљи коментар