Високе температуре тешко подносе и животиње

Високе температуре тешко подносе људи, али и домаће животиње. Музне краве у шабачком крају, ових дана, дају мање млека, а на неким фармама, приметно је више угинућа од топлотног удара.

На фарми у Добрићу, Зоран Јадрановић гаји више од 300 грла стоке. Високе температуре, каже, најтеже подносе музне краве које пију више воде, и мање једу, што негативно утиче на производњу млека.

"Последњих седам дана су баш екстремне температуре за ово доба године. Имамо пад производње млека, за око 20 одсто у односу на пре седам дана. У суботу нам је један бик инфракт доживео, у недељу је једна крава угинула, у понедељак смо имали један побачај", каже Зоран Јадрановић из Добрића.

Поред високих температура, према речима ветеринара, додатни проблем је велика влажносту ваздуха, због чега се сточарима препоручује редовно проветравање штала.

"Ми имамо проблем што нам је са високом температуром и влажност ваздуха повећана, која иде чак до 80 - 90 одсто. Препорука за исхрану је да се животиње уколико је могуће, што раније ујутру хране, или што касније увече, а они који имају услове, и преко ноћи", каже др Зоран Нинковић, ветеринар.

Високомлечне краве, дневно попију око 150 литара воде. Тропске температуре теже подносе старија и дебља грла.

"Препоручује се пре свега да се помогне животињама у овој ситуацији. Савет је да се обезбеди довољно хладе воде, да се животиње заштите од директног сунца, да се обезбеде микроклиматски услови, ако су у стајама, ако не постоје услови да се пусте напоље, и да они сами себи потраже идеалне услове при оваквим температурама", каже Зоран Козлина, саветодавац ПССС Шабац.

Савет сточарима је и да свакодневно проверавају исправност појилица, као и да редовно чисте штале, и мењају простирку од сламе.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

број коментара 0 Пошаљи коментар