Сурдулички мученици проглашени свецима

Сурдулички мученици проглашени су свецима, ту одлуку је донео Свети Архијерејски Сабор Српске Православне цркве, на последњем сабору. Двадесетдевети мај у црквеном календару биће посвећен сурдуличким мученицима, страдалим током Првог светског рата.

Сурдулица је током Првог светског рата била сабирни логор, од 1915. до 1918. године Бугари су  свакодневно доводили Србе, неке су одводили даље, у логоре, већина је ту убијена.

"Свештеници, трговци, највиђенији Срби, који су се сматрали претњом бугаризацији, одве су довођени и убијани под видом интернације, преко Власине за Бугарску", каже Небојша Дојчиновић, професор историје.

Убијани су свештеници, учитељи, чиновници, адвокати, међу страдалима било је жена, деце. Тачан број убијених  није познат, процењује се да је страдало од 5.000 до 10.000 људи, из свих крајева Србије, од Смедерева, до Скопља. Сурдуличким мученицима одржана је литургија, део моштију пренет је из костурнице у цркву светог Ђорђа.

"Спомен костурницу подигао је краљ Александар Карађорђевић 1924. године. У другом светском рату је потпуно разрушена. Сачувана је половина плоче са имена идентификованих страдалих, крст и сребрни венац. Костурница је поред Техничке школе.

"У сарадњи са црквом бринемо о одржавању, ту смо за посетиоце и госте", каже Никола Петровић, директор Техничке школе.

"Оно што се данас дешава је велики час историје за све нас, поштујући историју и жртве поштујемо себе и свој народ", каже Александра Поповић, председница општине.

Спомен костурница је обновљена на данашњи дан, 2010. године, по сачуваном пројекту. Зато ће 29. мај бити посвећен Сурдуличким мученицима.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

број коментара 0 Пошаљи коментар