Мештани направили бању како би подстакли развој туризма

Мештани села Градац, поред истоименог манастира надомак Рашке, сами су каптирали и уредили извор лековите воде. Тако су направили Градачку Бању за коју се надају да ће подстаћи развој сеоског туризма.

Средњовековни Градац је задужбина Јелене Анжујске. Испод самог манастира вековима већ постоји и извор лековите воде. Народ га зове очни извор јер лечи обољења очију.

По легенди, краљица Јелена Анжујска је подигла манасир Градац изнад овог извора у знак излечења њенго сина, потоњег српског краља Драгутина, који је био слеп на рођењу. Ако је манастир дело једне српске краљице из доба Немањића онда је овај извор задужбина народа овог краја. Сви који су могли учествовали су својим радом или добровољним прилозима у каптирању воде и уредјењу читавог платоа. Приступили су томе са вером и надом да ће им извор донети благодети.

"Многи хидрогеолози су радили око овог извора али је он својом вољом остао народни извор. Нико није успео да га флашира или одведе. Народ је то урадио и он је целом свету доступан", каже Миле Чорбић, председник Месне канцеларије Градац.

Поред извора уредјена је и Градачка Бања. Има аутентичне воденице у којима се меље жито. Јаз са Градачке реке представља посебну атракцију. Бања прима и прве госте.

"Сеоска домаћинства могу да пласирају своје производе туристима, да остваре приход и тако постану одржива. Млади би остали да живе на овим просторима и тако зауставили неминовну миграцију која прети да опустоши Србију", каже др Раде Јовановић, научни саветник у Институту за пољопривреду.

Село Градац има 300 домова и око 600 становника. Градачка Бања је у повоју, али има великог потенцијала.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465  

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 03. мај 2017, 08:33) - славко [нерегистровани]

браво!!!

Тако треба! Локално становништво по целој Србији треба да се удружује! Надам се да ће касније бути још већих улагања која ће држава да помогне! Да ли ће у бању ускоро бити могуће доћи са ваучерима??? Све Најбоље желим мештанима-предузетницима!

(уторак, 02. мај 2017, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Vasa samoinicijativa"uzdaj se u se i svoje kljuse" je fantasticna. Uvrstila sam vas u destinaciju moje posete Srbiji. Ako i ne postanete "top" turisticka "destinacija" bar ste napravili nesto za buduca pokoljenja.