"Настојник" најдуговечнија представа кикиндског позоришта

"Настојник", комад урађен по тексту Харолда Пинтера, најдуговечнија је представа кикиндског Народног позоришта. Ушла је у тридесету сезону, али куриозитет је у томе што је од премијерне представе до задњег 142. извођења играју исти глумци - Бранислав Кнежевић, Славољуб Матић и Драган Остојић, који је истовремено редитељ овог комада.

Пинтерову причу о два брата губитника и човека који је случајно ушетао у њихов живот три доајена кикиндског глумишта током три деценије извођења превели су у топлу балканску сатиру, коју од почетка играју с истим жаром и допадљивошћу.

Бранислав Кнежевић каже да им се више пута десило да им се ова представа не игра, али чим обуку костиме и "уђу" у ликове, лоша воља нестаје, а тај сат и по представе делује им терапијски.

"Надам се да ће ова представа трајати онолико колико ми будемо трајали", додаје Кнежевић.

Славољуб Матић прижељкује да се многим његовим колегама, поготово млађим глумцима и глумицама, деси слично  искуство да толико деценија буду у једном пројекту са истом екипом.

"То је нешто што ће човека пратити кроз читаву каријеру и читав живот", сматра Матић.

"Настојника" и Пинтерова три мускетара од прве до задње представе пратио је непоправљиви заљубљеник у "даске које живот значе" и позоришни хроничар осамдесетчетворогодишњи Сава Савин Моца.

Процењује да се, гледајући задњу представу, променио само он, док су глумци остали исти.

"Једино гледајући фотографије премијерне представе и ове задње види се разлика у њима", закључује Савин.

Глумачка постава се није мењала тридесет година, а када је реч о социјалним и друштвеним околностима, по мишљењу позоришног критичара, ни прилике у којима живе ликови у "Настојнику" у последњих три деценије нису се промениле.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

број коментара 0 Пошаљи коментар