Крагујевачки лекари уградили прво вештачко ребро

Тим лекара грудне хирургије Клиничког центра у Крагујевцу, први у Србији, уградио је пацијенткињи ребро од медицинског материјала. Имплантат су направили стручњаци крагујевачког Факултета инжењерских наука који су, пре 8 година, први направили и вештачку грудну кост.

Спој инжењерства и хирургије, за крагујевачке стручњаке, постао је пракса. На основу снимка, помоћу компјутерског моделирања и 3-де штампача, конструисан је и изливен анатомски дизајниран имплантант дужине 12 центиметара.

Реконструисана кост, идентична је одстрањеном делу ребра.

"Ми смо повезали нека знања из грађевинске праксе, па смо материјал који је крт, то је медицински цемент, армирали и ојачали са титанијумском жицом, која се такође користи у стандардној оперативној пракси", објашњава проф. др Ненад Грујовић, управник Центра за информационе технологије. "Тако смо добили имплантант, који је у ствари армирано ребро."

Захтевна операција, плод домаће памети и знања, представља новину и у свету. Уместо скупог титанијума, Крагујевчани су стандардним, нешкодљивим хируршким материјалима и вештим рукама, постигли исти резултат.

"Имплантант смо фиксирали са једне стране за кичмени стуб, а са друге стране за припадајући део ребра 0,5 + 5,04. На овај начин зид грудног коша је потпуно, на неки начин враћен у првобитно стање, тако да је механика дисања, размена гасова гасова, адекватна", наглашава проф. др Слободан Милосављевић, грудни хирург КЦ Крагујевац.

Сложена четворочасовна операција добро је протекла. Шездесетшестогодишња Јонка Младеновић, први пут после неколико месеци, нема болове:

"Сваки дан све боље и боље,супер... још два три дана, па идем кући."

Овакви вештачки имплантанти, који се наменски праве за сваког пацијента, могу се применити  у свим областима хирургије, код реконструкције делова костију. Стручњаке, који померају
 границе медицине, већ имамо.

rts.kragujevac@rts.rs 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. окт 2018, 23:15) - Radisa [нерегистровани]

Car

Boban je zasluzan sto sam ziv.Spasio me je 2001.godine,posle saobracajke.Kragujevcani nisu Ni svesni kakvog hirurga imaju.Sve mu najbolje zelim.

(понедељак, 24. апр 2017, 10:17) - Gogi [нерегистровани]

Boban kralj

Bobane svaka cast!Nisam ni sumnjala u tvoje znanje i strucnost.Najbolji si grudni hirurg u KC Kragujevac.Glasali smo te na 4.-toj godini studija za najboljeg profesora sa razlogom.Svaka cast i ostalim ljudima koji su doprineli uspehu.

(среда, 19. апр 2017, 13:37) - Gordana Milojević [нерегистровани]

Respect

Respect. Kapa dole. Ljudi, vi ste heroji novog doba.

(среда, 19. апр 2017, 12:17) - Sava MB [нерегистровани]

Sve cestitke

Bravo Aki kralju! Pozdrav od kardiovaskularne ekipe ;)

(среда, 19. апр 2017, 10:47) - beogradjanin anonymous [нерегистровани]

strucnjaci

Imamo stručnjake ! to pokazuje ovaj primer . Cestitatam timu inzenjera i lekara, koji pokazuju da mozemo da se merimo sa svetskim dostignućima i pomognemo u spasavanju zivota ljudi.

(уторак, 18. апр 2017, 21:14) - kaca [нерегистровани]

cestitke

Sjajan rezultat . Cestitke kolegama iz Kragujevca !

(уторак, 18. апр 2017, 21:12) - zoran beograd [нерегистровани]

Podvig !

Ovo je, zaista veliko dostignuće. hvala sto ste nam pokazali sta sve ljudi mogu da urade !

(уторак, 18. апр 2017, 16:50) - Vera komsinica [нерегистровани]

Bravo

Nasa Jonka je junak, bravo Jone