Дијаспора и град Краљево улажу у препород села

Мештани Сирче код Краљева, након затварања бројних краљевачких предузећа и губитка радних места, шансу за зараду су пронашли у пољопривреди. Уз помоћ града и људи у дијаспори на плодној земљи подижу се плантаже воћа, поправљају се сеоски путеви и зауставља вишедеценијска миграција.

До пре три године посед од четири хектара плодне земље Младена Васиљевића из Сирче код Краљева био је у шипражју и корову. Данас, некад запарложена ледина овог заљубљеника у село и наслеђену дедовину, пружа сасвим другу слику.

"Најпре сам искрчио цео посед, припремио земљу и посадио 14.000 садница малине сорте "Виламет", с тим што ћу до краја године на још два и по хектара да посадим малине или неко друго воће. О томе ћу да се договорим са сином који је уложио значајна средства у обраду и набавку садног материјала. Очекујем и помоћ Савета за пољопривреду града Краљева, јер је домаћинство регистровано и све радним по утврђеним стандардима", каже Младен.

Без обзира на добар посао у Холандији Младенов син у родном крају и воћарској производњи, нарочито малине види шансу за нови почетак, што се поклапа с очевом жељом о синовљевом, што скоријем, повратку.

Васиљевићима и свим другим будућим воћарим иде на руку разумевање и подршка града. Драган Чорбић, председник Савета за пољопривреду града Краљева истиче да је у прошлог години од 70 милиона, колико је град издвојио за подстицаје у пољопривреди, осам милиона уложено у подизање нових засада воћа и да ће се с том праксом наставити и у овој години.

Ових дана у Сирчи се поправљају деценијама запостављани сеоски путеви. Реконстуисано је пет километара атарских путева и наредних дана они ће бити подасити, уз помоћ града. У месној заједници истичу да су мештани захвални и Радио телевизији Србије која је својим прилозима указивала на лоше стање путне инфраструктуре у селу, али и на друге комуналне проблеме.

Раде Марић и Зоран Ђекић посебно наглашавају да ће бољи путеви и стандард живота у селу зауставити вишедеценијску миграцију. Сирчанска земља, кажу они, је чувена по плодности и штета је да се не обрађује.

Пропадањем Магнохрома, Фабрике вагона и других других некад великих индустријских фирми Сирчани су изгубили неколико стотина радних места. По мишљењу мештана, пољопривреда би уз подршку града и државе могла да буде најсигурнија алтернатива некада моћној краљевачкој индустрији.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара