Због штрајка саветодаваца, пољопривредници на губитку

Ни два месеца од почетка штрајка саветодаваца и осталих запослених у Пољопривредној стручној служби у Прокупљу, не назире се решење нагомиланих проблема, због којих је потпуно паралисан њен рад. У претежно аграрном крају, највише због тога трпе пољопривредници, који су препуштени сами себи.

Горан Ивановић из подјастребачког села Доње Речице, само је један од многих топличких пољопривредника, који је у сарадњи са стручњацима ове службе, успео да искористи субвенције и обнови механизацију. Каже да је њихова помоћ немерљива и када је реч о правилној примени агротехничких мера.

"Сваке године организују зимску школу, предавања у вези воћарства. Многим људима то је помогло. Ове године, значи, немам коме да се обратим", каже Горан Ивановић, воћар из Доње Речице.

Колико је ситуација у Пољопривредној стручној служби тешка, говори и податак да су готово сви запослени, њих четрнаесторо или дали или добили отказ.

"Годинама нисам примао плату, нисам имао здравствено осигурање, нисам могао да се лечим. Мени се дугује милион сто четрнаест хиљада", каже Милован Церовић, бивши радник ПСС у Прокупљу.

Оснивач пољопривредних стручних служби у Србији је држава, чије су инспекције, како је РТС-у потврђено из Министарства пољопривреде, утврдиле ненаменско трошење средстава у Прокупљу, у претходном периоду.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине послало је предлог за нови састав скупштине ПСС-а Прокупље у делу чланова које предлаже Министарство пољопривреде и заштите животне средине и пред надлежним институцијама је у поступку решавање овог питања.

"Влада као оснивач, мора да предузме све мере да би се ствари истерале на чистину и да се они људи, који су одговорни за таква поступања, за штету коју су нанели стручној служби, запосленима, изведу пред лице правде и одговарају за оно што су урадили", каже Драган Добрашиновић, Топлички центар за демократију и људска права.

Још увек актуелни директор Александар Радуловић, чију смену запослени траже, а који је на челу службе од њеног оснивања није желео да говори за РТС, са образложењем да је до сада све рекао.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. феб 2017, 02:31) - anonymous [нерегистровани]

Kome tu sta nije jasno = jasno k'o pasulj svima!

Svaka budala zna da je direktor taj koj odlucuje kako firma posluje - a njemu nikad "plata t.j. kradja" ne kasni!!