Премијера "Краља Лира" у ужичком позоришту

У ужичком Народном позоришту синоћ је премијерно изведен "Краљ Лир". Шекспирову трагедију на сцену је поставио редитељ Иван Вуковић, а текст адаптирао и драматруршки обрадио Слободан Обрадовић.

Прича о паганском краљу Лиру од прве сцене и игре под маскама око златног престола, лудила у осионости, од зла ка горем, преко срушених кула од песка, потпуног људског пораза до трагичног краја тек што је досегао истину, за позориште је увек велики изазов.

"Највећу од Шекспирових великих трагедија редитељ је на сцену ужичког позоришта поставио као причу о пролазности, низом детаља као ванвремену, по темама, судбинама, карактерима својствену свим менама историје.

"Та смена власти као и однос према родитељству, где сте ви у неком систему, да нисте сами себе створили. Све су то неке ствари које се налазе код Лира. Стварно је било узбудљиво али никада не можеш бити спреман за Шекспира", каже Иван Вуковић, редитељ.

После 80 улога у представама ужичког позоришта и четири и по деценије на сцени, улога трагичног британског краља,једна од оних које глумци прижељкују, била је изазов за првака драме Слободана Љубичића, у сваком смислу да од почетка до краја представе, нијансама споји  Лирова два потпуно различита лица.

"То је један велики дијапазон, поготову од тог какако је поставио редитељ да од једног заиста осионог човека који је могао себи све да дозволи, то је у првој сцени, до човека који је потпуно сломљен и тако и умире", каже Слободан Љубичић првак драме Народног позоришта Ужице.

Осим глумачко-редитељског, значајан сегмент представе су сценографија Тамаре Бушковић, костими Снежане Ковачевић, музички одабир Драшка Аџића и сценски покрет за који је задужен Ивица Клеменц, потврђујући, да поставка Шекспирових драма које свако види на свој начин, продрма позориште у најбољем смислу.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

број коментара 0 Пошаљи коментар