Борба са болешћу и сиромаштвом

Иако се налази у срцу богате винородне Жупе, Горња Ржаница је село из ког су отишли многи мештани. У раштрканим засеоцима остали су углавном стари. Најмлађи су Смиљковићи - петочлана породица која се у тешким животним условима бори са болешћу детета и сиромаштвом.

У селу које је од Александровца удаљено само осам километара остало је двадесетак житеља. Сеоски, блатњав пут завршава се испред куће породице Смиљковић.

Ретко их ко посећује па се најмлађи, тринаестогодишњи Марко искрено радује сваком госту. На први поглед рекло би се живахно и чило дете. И заиста је тако без обзира што се од рођења бори са подмуклом болешћу. Прву операцију поткожног тумора на глави имао је са седам месеци, другу пред полазак у школу када је, захваљујући лекарима успео да добије тешку животну битку.

"Лекари су нам тада после петочасовне операције рекли да му је живот висио о концу. Да је за сада добро, јер је тумор доброћудан, али може касније да прерасте и у малигни", каже Томислав Смиљковић, отац.

Са овим сазнањем Смиљковићи живе већ годинама. Од једне минималне плате туђе неге и надничења успевају тек да преживе.

Најмање три пута месечно одлазе у Ниш и Београд на контролу, јер су у међувремену њиховом сину оперисани тестиси и кичма.

"Тешко је, нема се. Трудимо се да наша деца, колико толико, живе као и њихови вршњаци. Немамо воду воду, купатило. Идемо на контроле, упорни смо само да Марку буде добро", каже Невенка Смиљковић, мајка.

И заиста се труде изнад својих могућности. У чатмари саграђеној пре више од два века, која је склона паду ових дана осећа се новогодишња атмосфера. Марко и његова годину дана старија сестра Милица украсили су јелку. Поклона нема, али има жеља.

"Волео бих да посетим зоолошки врт, да видим животиње. Да имам боље услове, купатило, своју собу", каже Марко Смиљковић.

Жеље овог малишана ведрог духа, пуног живота и планова родитељи нажалост не могу да испуне, али се грчевито боре да њихова једина напокон оствари - да Марковим здравственим проблемима коначно доје крај.

Број рачуна за помоћ Марку Смиљковићу:

Војвођанска банка
динарски број жиро рачуна: 355000320054209726

девизни број жиро рачуна: РС35355000320054209920

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије