Повратак коледара у ужички крај

После готово осамдесет краткометражних филмова насталих у њиховој продукцији "Радренис", ученици ОШ "Ђура Јакшић", уз подршку наставника историје Милоша Рацића, оживели су прастари обичај коледа. На овај, у Западној Србији заборављени старословенски обичај који се светковао уочи Нове године, подсетили су млади глумци, ученици школе из ужичког села Равни.

Кроз село, од куће до куће, од врата до врата, неки нови коледари шетали су маскирани, певајући веселе празничне песме.

Некада распрострањен обичај, уз младе глумце сада је само део фолклорне, и у овом крају, одавно заборављене традиције.

"Коледари су били момци и девојке који су носили маске и ишли од куће до куће, терајући зле духове", објашњава Биљана Ковчић.

Забавили су се, али и учили, израђујући маске, прикупљајући гардеробу, реквизите и учећи коледарске песме.

"Желео сам да на неком очигледном примеру ђацима приближим тај део народне традиције", каже Милош Рацић, наставник историје у Основној школи "Ђура Јакшић" у Равнима. "Ова манифестација не значи обнављање паганског култа  нити манифестацију сујеверја - ово је чист фолклор, жеља да ђацима покажем тај део народне традиције какав је накад био."

Преданом и маштовитом професору и заитересованим и креативним ђацима, после подсећања на древни обичај, предстоји нови изазов - организација средњовековног поподнева, дружења уз музику и храну из 14. века.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

број коментара 0 Пошаљи коментар