Жанки у част

У селу Раброво код Кучева у току су Позориштне глумачке свечаности "Жанки у част". Ова манифестација одржава се већ петнаест година у знак сећања за глумицу Жанку Стокић која је детињство провела у Раброву.

Скромно, али пред пуном салом мештана Раброва, отворене су 15. Позоришне свечаности "Жанки у част", представом Прах, Шабачког и Народног позоришта из Београда. Играти у име глумачке хероине каква је била Жанка Стокић, за глумце има посебну драж.

"Човека испуњава надом да све чиме се бавимо има смисла. Док год не заборављамо наше великане, и ми више вредимо", каже глумац Зоран Цвијановић.

"Велика је част играти. Дивно је што су се сетили, дивно је што у њену част постоји награда, што тако живи кроз ту награду сећање на њу, њену трагедију и величину, које често иду заједно", каже глумица Наташа Нинковић.

Глумица Жанка Стокић рођена је 1887. године у Великом Градишту, али је детињство провела у Раброву.

"Раброво и Раборвци су јој се на неки начин одужили, пошто је она себе звала Рабровком и свој десетогодишњи периоу у Раброву је заувек остао у сећању", објаснила је Светлана Кузмановић, председница Удружења грађања "Жанка Стокић" из Раброва.

Жанка Стокић била је инспирација многима, па и Браниславу Нушићу за лик Живке Министарке. После Другог светског рата била је осуђена на осам година губитка националне части, забрањен јој је рад и убрзо је умрла.

"Ми смо желели да после толико деценија вратимо сјај и славу ове велике српске глумице и да је поставимо на место које заслужује. А то је међу родоначелнике позоришне професије коју дели са великанима српског глумишта", истакла је Љиљана Јовић, историчарка уметности и члан Организационог одбора манифестације.

Глумачке свечаности "Жанки у част", завршавају се вечерас представом "Примадоне", када ће бити уручена награда за најбоље глумачко остварење. Публика је могла да види и представе "Трамвај звани жеља", Звездара театра и "Не дирај моју жену".

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара