Хумани посластичар из Јагодине

Сервет Рамадани, Горанац, власник посластичарнице у Јагодини донео је одлуку да стипендира студирање најстаријег од деветоро деце породице Стојановић из Винораче. Ово није први пут да породица Рамадани показује своју хуманост. После трагедије у руднику Рембас 1984. године школовали су троје деце рудара погинулог у јами Стрмостен.

За породицу Стојановић познати јагодински посластичар сазнао је случајно. Одлучио је да уместо прославе за пет деценија рада стипендира  најстарију ћерку деветочлане породице.

"Да она заврши,важно је прво дете кад буде добро онда све иде како треба, онда извлачи и ове ситније и све. То је најважније, ево ја и њој кажем она мора да буде чигра", каже Сервет Рамадани, власник посластичарнице Пеливан у Јагодини.

Јована Стојановић, студент прве године Хемијског факултета у Београду, наредне четири године добијаће по 15 хиљада динара месечно.

"Знаћу да требам више да учим,прво за своју породицу, а онда и за себе, да би касније могла и њима да помогнем, да би нешто могла у животу да постигнем", каже Јована.

Јасмина и Горан имају три сина и шест кћери. Јована је најстарија, а најмлађа Милица још нема годину дана. Организовати велику породицу није нимало лако, али су кажу пуно деце одувек желели. Јасмина брине о деци, а Горан зарађује за породицу.

"Верујемо да је то нешто што је најплеменитије. То одрицање за нас никада није било нити тешко нити мукотрпно. Једноставно сваки дан у нашем животу је била једна велика радост", истиче Горан.

Велика и сложна породица и за Рамаданијеве је право благо.Троје одрасле деце и шесторо унучади васпитавају да пре свега буду добри људи.

"Добро се увек добрим враћа,то је стара пословица", уверен је Сервет.

Јагодинци их зову "Пеливани". Из општине Драгаш на Косову и Метохији дошли су пре пет деценија. О хуманости је Сервет учио од оца, који је после рударске несреће у јами Стрмостен школовао троје деце погинулог рудара. Данас су они успешни људи и то му је, каже, највеће признање.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво