Форум чешких и српских привредника у Нишу

Први пословни форум малих и средњих предузећа и кластера између Чешке и Србије одржан је у Нишу. Циљ форума је успостављање трговинске сарадње између предузећа посредством кластера.

Спољно-трговинска размена између Србије и Чешке је у сталном порасту и износи више од 600 милиона евра. Дванаест чешких и преко 70 српских предузетника срело се на првом Пословном форуму малих и средњих предузећа у Нишу.

Представљали су се предузетници из области машинске индустије, металне и дрвопрерађивачке индустрије, произвођачи намештаја и текстила, нанотехнологије и енергетике, произвођачи и дистрибутери хране.

"Врло важна ствар за мала и средња предузећа је да нађу себе у одређеним областима, а кластери имају боље услове да ураде те ствари зато што су кластери и институције око кластера ефикасан алат за сарадњу и остваривање циљева и за пословно повезивање", каже др Павла Брускова, председница Националне асоцијације кластера Републике Чешке.

Свој досадашњи рад представила је и нишка компанија Yумис чији производи се већ налазе у 18 држава широм Европе и Америке.

"Од много већег значаја је то да смо у компанији у значајним разговорима са дистрибутером из Прага, из Чешке, са којима ћемо успоставити пословну сарадњу и коначно да се производи наше компаније нађу и у ланцима маркета у Чешкој", каже Милован Коцић, Yумис.

Три хиљаде контаката са пословним људима у свету, који има организатор форума, "Кућа кластера" важна је карика у повезивању српских и страних предузетника.

"Један кластер менаџер не представља једну фирму већ као што смо чули из њихових презентација пред више од 600, 700 фирми из одређеног сектора, тако да је контакт нашег кластер менаџера, српског, односно наше компаније заправо контакт са готово 600 компанија са друге стране", каже др Данка Милојковић, Кућа кластера.

"Министарство је у периоду од осам година препознало кластерско организовање као изузетно добар метод за унапређење ефикасности рада малих и средњих предузећа и у том смислу подржавамо кућу кластера као оригинални српски бренд у својим настојањима да побољша рад малих и средњих предузећа", каже Жељко Стојановић, виши саветник Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

У оквиру пословног форума одржано је преко 30 састанака српских привредника малих и средњих предузећа са чешким привредницима и тиме је створен трговински мост између ове две земље.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

број коментара 0 Пошаљи коментар