"Невидљиви људи" отварају сезону у Ужицу

На великој сцени ужичког Народног позоришта, премијерно је изведена представа "Невидљиви људи", по тексту Јелене Кајго, у режији Немање Ранковића. То је прва премијера ужичког позоришта у овој сезони и 535. за седам деценија професионалног рада.

Бег од стварности брака који се урушио, бег у алкохолизам, бег из земље у емиграцију, бег актера комада "Невидљиви људи" од самих себе, ужичку публику нису оставили равнодушном.

Невидљиве људе око нас који имају велике проблеме, а систем их не примећује, изнели су на сцену Момчило Мурић, Дивна Марић и Бранислав, Слободан и Даница Љубичић.

"На првом читању било је: па ово је лак текст, оваквих људи има свуда... међутим, касније када се мало загребе тај први слој, онда схватите да то уопште није тако једноставно", каже глумица Даница Љубичић.

"С обзиром на то да је простор мало клаустрофобичан, да не постоји директан контакт са партнером, то је за мене било ново искуство", истиче Бранислав Љубичић.

Ауторка комада Јелена Кајго, којој је ово прва сарадња са ужичким позориштем, каже да је инсприше креирање друге реалности, када она у којој живимо постане превише тегобна:

"Просто ме је интригирао тај проблем младих људи који напуштају земљу, који више нису млади, који се сналазе или не сналазе."

Редитељ Немања Ранковић каже да је било важно наћи кључ текста, како га пласирати пред публику, да не оде у нежељеном правцу, у досаду или чак комедију: "То је постало већ толико тешка тема да човек почиње да се смеје од муке."

Сведено и модернистички, ужички ансамбли је пренео поруку ауторке, да је реалност оно у шта сами одлучимо да верујемо.

rts.uzice@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар