Добитни спој знања и традиције

У Каменици, селу у подножју Малог Јастребца, где је клима повољна за узгој стоке, Младен Крстић из Алексинца је на газдинству својих предака применио знање стечено на Пољопривредном факултету.

Дипломирани инжењер пољопривреде Младен Крстић, после завршених студија, вратио се у село својих предака. Традиција сточарског краја и знање стечено на факултету били су довољни да започне узгој стоке у Каменици.

"За агрономе је у принципу проблем наћи посао", каже Младен, "и решио сам да се вратим на породично газдинство где су моји преци радили годинама, тако да смо полако традиционалну пољопривредну производњу увели у савремену."

Од једне штале са пет грла, Младен је за десет година проширио газдинство на још две штале у које сада може стати до педесет говеда.

Да би унапредио своје газдинство, Младен је изградио савремени објекат за тов јунади са свим условима микроклиме, а то је све оно што је потребно животињама, доступност воде, ваздуха и светлости.

Младену су од велике помоћи двојица синова који, поред обавеза у школи, свако лето и викенд проводе на селу.

Марко је почео да помаже оцу са осам, девет година  и каже да је научио како се ради на селу, а његов брат Михајло додаје: "Волео бих да будем као мој отац да наставим све што је он започео и проширим газдинство."

На 25 хектара земљишта Младен производи житарице од којих и прехрањује 25 грла стоке, а како каже од продаје млека и меса може пристојно да живи.

"Најбоље је комбиновано", наглашава Младен, "од млека има приход на сваких 15 дана за репроматеријал и финансирање свакодневне производње а јунад се продаје у турнусима тако да од тога може да се купи нека механизација или заврши неки већи посао."

У Каменици код Алексинца данас живи шездесетак људи у тридесет домаћинства.

rts.nis@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар