Обнова цркве брвнаре у Врби

Црква брвнара у Врби, селу удаљеном десет километара од Краљева на путу ка Врњачкој Бањи, одавнина је била место религијског окупљања, али и ондашњих весеља и дружења. После близу двеста година, с циљем да се сачува од заборава, али и да се по жељи верника у њој омогуће венчања и крштења, почела је рестаурација ове цркве.

Два века постојања цркве брвнаре посвећене Светом младом Николи, оставило је траг. Више пута мештани су је обнављали. Тако је црква губила првобитни унутрашњи изглед.

"Одржавао сам овај храм и препокривао када је било потребно да не прокишњава, служио сам једанпут годишње за младог Николу, када се народ окупљао, доносио своје славске колаче", каже Добринко Топаловић, парох цркве у Врби.

Министарство културе је обезбедило седам милиона динара за рестаурацију цркве брвнаре у Врби, како би се очувала њена аутентичност.

"Урадићемо комплетну реконструкцију, пре свега кровне конструкције и кровног покривача који  ће сада бити шиндра односно клис", каже Рајко Чубрић, архитекта Завода за заштиту споменика културе Краљево и аутор пројекта.

"Урадићемо репарацију постојећих брвана, постојећих прозора и врата, урадиће се дакле једна идеална реконструкција", додаје Чубрић.

Садашња рестаурација допринеће како побољшању њеног изгледа, тако и бољу доступност за све посетиоце мислим на туристе, али и на људе који долазе ради религијских разлога", каже Предраг  Терзић, градоначелник Краљева.

Град Краљево осим овог, подржаће и све наредне пројекте које одобри Министарство културе.

"Паралелно радимо и цркву Светог Николе у Баљевцу која је потпуно неистражена црква из 13. века, где вршимо истраживачке радове цркве која нема ни кров", каже Иван Милуновић, директор Завода за заштиту споменика културе Краљево.

"Ми имамо јако квалитетних пројеката и аплицираћемо према Министарству културе за наредну 2017. годину, видећемо које ће пројекте комисије одобрити", додаје Милуновић.

Када у новембру буде завршена рестаурација, црква ће имати аутентичан изглед из 1831. године када је саграђена, захваљујући добротвору Николи Шарцу који је поклонио земљиште за њену  изградњу.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи